NEWSNET

Economice

Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat la 2 milioane de lei

Cele două asociații consideră că actuala intenție a Guvernului de a majora plafonul la 500.000 de lei pentru despăgubirea victimelor accidentelor grave sau pe urmașii acestora este una care nu va reuși să le facă dreptate acestora.

Redăm mai jos, integral, scrisoare deschisă trimisă premierului de cele două asociații, demersul fiind semnat de președintele AVAC, Cătălin Codescu, și de președintele AURSF, Alin Iacob.

„Stimate domnule prim-ministru,

Am luat cunoștință de existența în dezbatere publică a unui proiect de ordonanță de urgență care vizează modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților care urmează să fie adoptat de Guvern în această săptămâna și dorim să venim cu o propunere importantă pentru o categorie de români, victime inocente care au fost uitate de Proiectul pus în dezbatere publică.

Concret, solicităm ca punctul 22 din propunerea de OUG să fie modificat și completat, după cum urmează:

22. La articolul 13, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

„(31) În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urmă unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii reprezentând daune morale se face cu respectarea principiului echității, prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic, în limita unui plafon de 2 milioane de lei.”

Plafonul actual de 450.000 de lei, respectiv cel propus de 500.000 de lei, este neacoperitor în cazul vătămărilor corporale severe, iar plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victima este de 1.220.000 euro în legislația comunitară aferentă RCA. De aceea, considerăm că se impune majorarea acestui plafon numai în cazul asigurărilor RCA, în favoarea victimelor vătămărilor corporale severe.

Argumentele pe care ne bazăm această solicitare sunt următoarele:

– Constituția consfințește, la art. 148, prioritatea reglementărilor comunitare cu caracter obligatoriu în față dispozițiilor contrare din legile interne;
– Legislația comunitară în domeniul răspunderii civile auto, respectiv Directiva 2009/103/CE prevede: „Obligația statelor membre de a garanta că suma asigurată să nu fie mai mică decât anumite valori minime constituie un element major pentru protecția victimelor. Suma minimă asigurată în cazul vătămărilor corporale ar trebui calculată astfel încât să despăgubească integral și echitabil toate victimele…”;
– O procedură judiciară pentru diferența de despăgubire între valoarea prejudiciului stabilit de instanța de judecată și valoarea plafonului stabilit de legea internă, în contradicție cu normă comunitară, defavorizează victima întrucât este excesiv de dificilă și cu șanse reduse de a fi accesată, fiind astfel în contradicție cu principiul efectivității din jurisprudența CJUE, obligatorie pentru statul membru;
– Mai mult, conform pct. 40 din Preambulul Directivei, trebuie garantat dreptul specific al părții vătămate de a obține soluționarea litigiului în cel mai scurt timp, ori o procedură complicată și dificilă va genera un timp mult mai lung
de soluționare, în cazul fericit în care acest lucru s-ar întâmplă, încălcându-se astfel obligația stabilită în legislația comunitară”.

Despre AURSF

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) este o asociație legal constituită care reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare începând din anul 2013. AURSF este membru asociat și membru al Board-ului Federației Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance) începând din 2016.

De asemenea, AURSF este activă atât în sfera modificărilor legislative, fiind implicată în dezbaterile publice ale propunerilor de reglementări care privesc interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare, fie că este vorba despre servicii bancare, non-bancare, de asigurări, pensii administrate privat etc., cât și în zona reprezentării directe a consumatorilor utilizatori de servicii financiare în relația cu prestatorii de servicii.

Despre AVAC

Fondată în anul 2000, AVAC este o asociaţie neguvernamentală, ce a luptat, încă de la înființare, pentru găsirea celor mai eficiente soluții de creștere a siguranței rutiere, cât și pentru sprijinirea victimelor accidentelor de circulație în valorificarea drepturilor lezate prin evenimentele rutiere.

The post Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat la 2 milioane de lei appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code