Economice

Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor

Cu siguranţă (sunt bani – n. r.). Fondul are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei, însă legea prevede mijloace de suplimentare a acestor fonduri. El se actualizează permanent. Plăţile se vor face începând cu luna decembrie, pe măsura înregistrării cererilor, şi sunt convinsă că există suficiente resurse şi la nivel de piaţă lucrurile se vor regla în aşa fel încât nimeni să nu fie afectat de acest faliment”, a spus Mona Lucia Cucu, întrebată de jurnalişti dacă FGA are bani suficienţi pentru a acorda despăgubiri în cazul City Insurance.

Potrivit acesteia, asiguraţii care au poliţe în vigoare le pot denunţa şi pot cere restituirea primei de asigurare de la Fondul de Garantare.

„Până acum, din ce ştiu, au fost primite undeva la 10.000 de cereri de plată, atât cereri de deschidere de dosar, cât şi cereri de restituire de primă. Cele mai multe vin din zona deschidere dosar. Având în vedere că termenul pentru depunerea cererilor de plată a fost mai recent, deschidere dosar am primit începând cu data retragerii autorizaţiei, în timp ce cereri de plată se primesc acum, după publicarea deciziei”, a spus ea, precizând că este vorba de toate tipurile de asigurări, însă majoritatea vin din zona RCA.

Decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare – reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia a fost publicată luni, 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

În termen de 30 de zile de la data publicării deciziei, City Insurance are obligaţia predării la Fondul de Garantare a Asiguraţilor a evidenţei contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii, a evidenţei complete a dosarelor de daună, precum şi evidenţelor tehnico-operative şi contabile aferente acestor contracte şi dosare în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la FGA.

De asemenea, s-a dispus prelungirea duratei mandatului administratorului temporar numai pentru a se asigura de către societate predarea evidenţelor menţionate.

Pe de altă parte, City Insurance poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, însă contestaţia nu suspendă, pe timpul soluţionării acesteia, executarea măsurilor.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă prin care Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate efectua plăţi creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere licenţei de funcţionare a asiguratorului pentru care s-au constatat indicii de intrare în stare de insolvenţă.

Citește și: https://www.economica.net/falimentul-city-insurance-metoda-legala-care-iti-permite-sa-platesti-mult-mai-putin-pentru-rca-soferii-profesionisti-sunt-primii-care-profita-preturile-nu-sunt-cu-mult-peste-ce-vindea-city-date-ofi_533988.html

Ministrul Finanţelor, Dan Vâlceanu, a explicat, la momentul respectiv, că ordonanţa prevede şi modificarea definiţiei plafonului de garantare, astfel încât o persoană care are mai multe poliţe de asigurare să poată fi despăgubit pentru fiecare sumă de asigurare în parte. Totodată, plafonul de garantare a fost majorat de la 450.000 de lei la 500.000 de lei.

Ordonanţa de urgenţă adoptată mai prevede că Fondul de Garantare are şi competenţa de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenţilor, în cazul daunelor avizate la asiguratori înainte de data retragerii autorizaţiei de funcţionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum şi de a efectua constatări suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis, recent, retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17%. A fost înfiinţată în anul 1998 de către un grup de investitori şi are sediul central în Bucureşti. Societatea are 400 de angajaţi şi 42 de birouri şi filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale.

Citește și: https://www.economica.net/ordonanta-city-insurance-a-fost-publicata-in-monitorul-oficial-pagubitii-vor-putea-sa-si-recupereze-banii-inainte-de-declararea-oficiala-a-falimentului_533665.html

The post Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code