NEWSNET

Economice

Falimentul City Insurance. Metoda legală care îți permite să plătești mult mai puțin pentru RCA. Șoferii profesioniști sunt primii care profită. Prețurile nu sunt cu mult peste ce vindea City-Date Oficiale

Legea permite clienților de RCA să solicite o ofertă mai avantajoasă atunci când prețurile din piață depășeșc un anumit nivel. Acest nivel, arăta Economica.net în urmă cu o săptămână, este calculat ca sumă între tariful de referință aferent categoriei de vârstă a șoferului și capacității motorului mașinii asigurate la care se adaugă 36% din respectivul tarif de referință (tehnic calculul este Tarif de referință* Factorul N).

AICI puteți consulta tarifele de referință pe fiecarea categorie de vârstă și capacitate a motorului. În cazul camioanelor, tariful este în funcție masă. În cazul microbuzelor și autocarelor, în funcție de numărul de locuri

AICI aveți detalii despre sistemul asiguratului cu risc ridicat și factorul N, elementele de lege care permit șoferilor să obțină un preț mai bun în cazul în care tarifele RCA o iau razna

Pentru ca asiguratul să poată solicita o ofertă mai bună, este nevoie ca trei oferte pe care le obține de pe piață să depășeacă nivelul mai sus amintit. În acest caz, prevede legea, orice șofer se poate adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a cere o ofertă la un preț egal cu Tariful de referință+ 36%. Atenție, acest preț este calculat pentru o mașină din categoria B0 (adică fără daune, dar și fără bonus) și este anualizat. În cazul în care vă încadrați într-una dintre categoriile de bonus (asemeni cu circa 95% dintre șoferi) prețul va beneifica de reducerea aferentă. Dacă, dimpotrivă, sunteți în categia malus în urma unor daune înregistrate , la prețul de mai sus va fi adăugată penalizarea aferentă.

Așa cum este interpretată acum legea, clientul respectiv va fi repartizat către unul dintre cei opt asigurători rămași pe piață, adică Euroins, Omniasig VIG, Asirom VIG, Allianz Țiriac, Uniqa, Generali, Groupama sau Grawe, iar repartizarea solicitărilor se va face în funcție de cota de piață.

Transportatorii nu au  motive mari de îngrijorare. Ce a propus ASF și ce propune piața pentru a evita noi probleme pentru Euroins, noul lider din RCA?

Conform calculelor Economica.net bazate pe datele de vânzări, la persoanele fizice, în ciuda unei creșteri de 10-15% datorată falimentului City Insurance nu este deocamdată cazul ca prețurile să depășească nivelul de la care intrăm în categoria clienților cu risc ridicat. În cazul camioanelor, însă, acest lucru se întâmplă deja, motiv pentru care au apărut deja și primele solicitări la BAAR, după cum a anunțat Economica.net în exclusivitate. 

În cazul lor, toate ofertele din piață, nu doar trei, depășesc nivelul de la care legea îi consideră clienți cu risc ridicat. Mai clar, un RCA pe un an se vinde la prețuri între 12.000 și 17.000 de lei, pentru categoria B0. În același timp, tariful de referință la camioanele de peste 16 tone este de 7.105 lei, la care dacă daugăm 36% rezultă un  tarif de 9.662 de lei, adică semnificativ sub prețurile din piață.

Partea și mai interesantă este însă că majoritatea camioanelor de marfă, spun statisticile brokerilor importanți din domeniu, sunt încadrate între categoria de bonus B2 și categoria de bonus B4. Asta înseamnă o reducere medie de 20%, adică prețul mediu efectiv ar fi undeva la 7.730 de lei.  Ori acest preț nu este cu mult peste cel practicat de City Insurance în ultima perioadă ce a precedat ridicarea licenței de către ASF.

După cum arăta Economica.net în exclusivitate, City a renunțat la ofertele speciale, la decizia FGA , și ajunsese să vândă RCA pentru camioane la circa 6.500 de lei. Pe medie, deci, diferența față de ultima ofertă City nu este atât de mare, având în vedere că vorbim despre camioane. Mai mult, camioanele din categorii de bonus de peste B4, care au reduceri de 40-50%, ar ajunge să plătească doar aproximativ 4.800 de lei, similar cu oferta City din urmă cu 2-3 ani.  Menționăm că ofertele City nu luau în calcul categoriile de bonus sau malus (era ofertă flat, cum se numește în termenii pieței).

Probleme ar putea avea însă companiile care nu vor sau care nu pot să vândă RCA pentru camioane. În principal Euroins. Așa cum arăta Economica.net, nici celelelate companii, cu mai puțin RCA și mai multă solvabilitate decât compania bulgară, nu vor neapărat camioane, din cauza daunalității ridicate de pe acest segment.

Datele consultate de Economica arată că, până acum, deși sunt încă cereri puține având în vedere că asigurările de la City sunt încă valide( abia în 2-3 luni ele vor începe să expire în masă), se conturează că doar Allianz Țiriac are un oarecare apetit în acest domeniu, însă informațiile noastre arată că și cea mai solidă și mai dinamică firmă de la noi are limite impuse din centrala Allianz. Această limită ar undeva la 20.000 de camioane, adică sub 10% din total.

Repartizarea se va face către unul dintre cei opt asigurători RCA rămași cu licență, în funcție de cota de piață a acestora. Aici va apărea o nouă problemă. După dispariția City Insurance, Euroins adună cea mai mare parte din piața RCA. Dacă legea va fi interpretată în sensul că repartizarea se face în funcție de cota de piață generală, Euroins va lua cele mai multe camioane, lucru care nu îi convine neapărat, după cum arată politca sa de vânzări. Având în vedere că ea oricum va lua mult din clienții City, dar și că are încă probleme cu gestiunea daunelor, pentru Euroins este un risc în plus.

Totuși, spun specialiști din piață, există posibilitatea ca ASF să interpreteze legea în sensul unor cote de piață diferite pe fiecare segment omogen de asigurați, iar aceasta va însemna că Euroins nu va lua aproape nimic. Aceasta este propunerea venită dinspre BAAR, pe care ASF o ia în seamă, dar nu e sigur că o poate aplica.

De partea cealaltă, spun surseele noastre, și ASF a propus BAAR o metodă pentru a evita ca Euroins să aibă iar probleme. Aeasstă soluție ar fi repartizarea clienților cu risc ridicat în mod egal și nu în funcție de cota de piață. De această dată, însă, propunerea se va lovi de reticența proverbială a majorității societăților de asigurări din România în ceea ce privește vânzarea RCA, mai ales că decizia ar trebui luată chiar de BAAR, cu votul membrilor săi și că Euroins este momentan suspendat din organizația deoarece nu a achitat cotizația lunară în cunatum de 4,5% din vânzări.

 

 

 

The post Falimentul City Insurance. Metoda legală care îți permite să plătești mult mai puțin pentru RCA. Șoferii profesioniști sunt primii care profită. Prețurile nu sunt cu mult peste ce vindea City-Date Oficiale appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code