Economice

Federal Reserve a majorat rata dobânzii de referință cu 0,25%

Fed a avertizat asupra incertitudinii semnificative cu care se confruntă economia în urma războiului din Ucraina şi a crizei din sănătate, dar a dat asigurări că „viitoarele majorări ale dobânzii vor fi adecvate” pentru a reduce inflaţia.

În comunicatul Fed nu se face o referire directă la pandemie dar în schimb se estimează că războiul din Ucraina creează „presiuni inflaţioniste suplimentare” şi afectează activitatea economică.

Ritmul de majorare a dobânzii este mai dur decât se estima, reflectând temerile Fed privind ritmul rapid de creştere a inflaţiei, care ameninţă să devină mai persistentă decât se previziona, sporind riscurile la adresa planurilor Fed de a începe reducerea stimulentelor monetare fără precedent, adoptate ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.

Chiar şi cu majorările agresive de dobândă, inflaţia ar urma să rămână mult peste ţinta Fed de 2%, pentru acest an fiind prevăzută o rată a inflaţiei de 4,1%, urmând să scadă la 2,3% abia în 2024. Creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 2,8% în 2022, o înrăutăţire faţă de avansul de 4% previzionat în decembrie.

Rata şomajului ar urma să scadă la 3,5% anul acesta şi să rămână la acest nivel în 2023, urmând să crească uşor, la 3,6%, în 2024.

Fed nu a dat detalii privind modul în care îşi va micşora bilanţul, aşa cum se aşteptau economiştii. Rezerva Federală a SUA a precizat doar că intenţionează să înceapă procesul „la următoarea reuniune de politică monetară”.

Sursa foto: Flickr

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code