NEWSNET

Economice

FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni

Datele studiului arată că așteptările mediului de afaceri din România rămân optimiste și sunt aliniate cu cele din martie 2021. Cercetările au relevat că există un sentiment general pozitiv al mediului de afaceri din România, în linie cu evoluțiile la nivel internațional, mai ales în ceea ce privește performanța viitoare a afacerilor.

80% dintre companii se așteaptă în continuare la creșterea performanțelor financiare, în special activitatea de pe piața internă. Aproape jumătate (46,7%) se așteaptă ca exporturile să rămână la niveluri similare, un procent asemănător cu cele observate în 2019, anterior pandemiei.

Din perspectiva investițiilor, observăm că se păstrează încrederea companiilor în oportunitățile de afaceri, deoarece pentru următoarele 12 luni, mai mult de 53% dintre companii au planuri de investiții. Aceste rezultate reprezintă niveluri ridicate pentru BSI, marcând un nou vârf.

Investițiile de capital planificate pentru anul viitor sunt corelate cu planurile de forță de muncă ale companiilor: 60% dintre companii caută să angajeze personal în anul următor și doar 11% le vor pune în așteptare. Intențiile privind planurile de forță de muncă pentru următoarele 12 luni reprezintă un nou vârf înregistrat de la lansarea BSI. Dar, în timp ce companiile caută forță de muncă, din păcate percepția privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, deoarece doar 39% dintre respondenți consideră că forța de muncă este competitivă, situându-se la un nivel similar cu rezultatele anterioare pandemiei.

Întrebați despre valul patru al pandemiei, 60% dintre companii nu așteaptă efecte masive asupra activităților lor, în timp ce 38% vor fi afectate moderat. Angajații vor continua să lucreze de acasă, 38% dintre companii estimează că între o pătrime și jumătate din angajații lor vor continua să lucreze de acasă, în timp ce 29% se așteaptă ca mai mult de jumătate din angajați să continue în regim de telemuncă.

Aceste răspunsuri reprezintă un semnal potrivit căruia companiile au luat toate măsurile sanitare în pregătirea acestui scenariu și sunt gata să se confrunte cu această situație.

Veștile proaste rămân în mod constant în legătură cu infrastructura, transparența și coerența aplicării politicilor publice, reducerea birocrației și a poverii reglementărilor, fiind încă din 2016, domenii percepute ca foarte slabe și necompetitive de majoritatea respondenților.

În același timp, membrii FIC consideră că România are o mare oportunitate, de a folosi finanțarea disponibilă în programul de reformă și reziliență pentru a găsi soluțiile cele mai adecvate pentru a adresa aceste probleme prin implementarea PNRR. Deși situația politică din ultima lună nu a răspuns nevoii de predictibilitate pentru mediul de afaceri, aprobarea PNRR reprezintă un moment important pentru acest proiect de țară, pe care suntem pregătiți să îl susținem în etapa de implementare.

Despre FIC

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital
străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 20 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități. BSI este un chestionar realizat de FIC de două ori pe an începând din 2014, care evaluează percepția mediului de afaceri. La întrebări răspund aproximativ 45% din companiile membre.

Deși acest chestionar evaluează percepția la nivel de CEO despre mediul de afaceri într-un mod non-științific, BSI este un
indicator folosit inclusiv în rapoartele instituțiilor financiare internaționale, precum FMI și Comisia Europeană.

The post FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code