Economice

FMI aprobă un ajutor financiar suplimentar pentru Republica Moldova, puternic afectată de războiul din Ucraina

„Autorităţile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari”, „pentru a ajuta Moldova să facă faţă impactului războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor internaţionale la petrol, energie şi alimente”, a precizat FMI într-un comunicat.

Cuantumul total al acestui ajutor, aprobat iniţial în decembrie, este astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari.

„Războiul din Ucraina a avut consecinţe majore pentru economia Republicii Moldova”, a comentat Ruben Atoyan, care a condus misiunea FMI în Republica Moldova în perioada 4-11 aprilie.

Este puţin probabil ca PIB-ul R. Moldova să crească în acest an, conform previziunilor FMI supuse unei „mari incertitudini”.

Acest ajutor, acordat în schimbul reformelor economice, este acordat în cadrul aşa-numitei Facilităţi extinse de credit (FEC) precum şi al Mecanismului extins de credit (MEDC), cu o plată imediată de aproximativ 149 milioane de dolari.

Acordul urmează să fie aprobat de consiliul de administraţie al FMI în luna mai.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anunţat marţi că donatorii au aprobat 100 de milioane de dolari pentru R. Moldova prin agenţia de creditare concesională Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA-AID).

O conferinţă a donatorilor care a avut loc săptămâna trecută la Berlin a convenit să ofere un total de 659,5 milioane de euro ca sprijin financiar direct.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu pregătire economică în SUA şi care a lucrat la Banca Mondială, a fost aleasă anul trecut pentru un program pro-occidental şi reformist, care îşi propune în special combaterea corupţiei endemice şi a proastei guvernării.

Un raport al Băncii Mondiale dat publicităţii duminică indică faptul că R. Moldova este probabil una din ţările cel mai grav afectate de conflict, nu numai din cauza proximităţii geografice ci şi a vulnerabilităţilor sale inerente ca economie mică, strâns legată de Ucraina şi Rusia. În plus, depinde de gazul natural pentru acoperirea nevoile sale energetice.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code