Economice

Formularul digital, obligatoriu din 20 decembrie pentru toţi oamenii care intră în România – Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată de executiv

Economica.net a anunţat pe 14 decembrie planul guvernului de a implementa, prin ordonanţă de urgenţă, formularul digital de intrare în România.

Sintetic, documentul în format digital trebuie să fie completat de toţi oamenii care sosesc în ţara noastră, români şi străini, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României.
Pentru completarea formularului digital de intrare în România se va folosi sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România, denumit SII-FDIR.

Sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România va fi format din:

– aplicaţia web pentru descărcarea şi completarea formularului, care va putea fi accesată de pe portalul plf.gov.ro;
Aplicaţia permite completarea, în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în ţara noastră, a formularului prin accesarea portalului plf.gov.ro.

– serviciul de validare a formularului digital prin citirea CNP-ului/ a numărului documentului de călătorie cu ajutorul aplicaţiei antemenţionate. Această atribuţie revine Poliţiei de Frontieră.

– servicii de securitate cibernetică.

Datele cu caracter personal şi informaţiile despre călătorie, care vor fi solicitate oamenilor care vin în ţara noastră, în SII – FDIR, sunt:

 • numele şi prenumele;
  data naşterii;
  CNP/numărul documentului de călătorie;
  numărul de telefon;
  adresa de e-mail;
  adresa (sau, după caz, adresele) de destinaţie de pe teritoriul României;
  ţara şi localitatea de plecare;
  data de plecare spre România;
  tipul de mijloc de transport;
  numărul cursei/numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, după caz;
  numărul locului/cabinei, după caz;
  dacă persoana este sau nu este în tranzit pe teritoriul României.
  Datele antemenţionate vor fi solicitate şi pentru membrii familiei.
  Alte date pe lângă cele enumerate de Economica.net mai sus vor fi stabilite prin Ordin comun al MS, MAI, STS.

Important

Fiecare om care intră în ţara noastră va avea obligaţia să completeze acest formular. Fac excepţie familiile care călătoresc împreună. În această situaţie, formularul digital poate fi completat de un membru adult pentru toată familia.
Cetăţenilor români care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să aibă acest formular le va reveni obligaţia să îl completeze în frontieră sau în cel 24 de ore de la intrarea în ţara noastră.

Încălcarea obligaţiei de completare a formularului digital se sancţionează cu amendă de 5.000 de lei.
Datele personale enumerate mai sus, pe care oamenii care vin în ţara noastră le transmit prin formularul digital care urmează să fie implementat de guvern, vor fi folosite de autorităţi ca să identifice rapid oamenii care au intrat în contact cu o persoană infectată cu Sars-CoV-2, spune executivul în proiectul de OUG citat mai sus.

Datele cu caracter personal sunt stocate pe o perioadă de 15 zile de la data completării formularului. După cele 15 zile, datele sunt şterse ireversibil.

Prelucrarea datelor personale furnizate de populaţie prin intermediul formularului digital se va face în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum şi a altor prevederi naţionale incidente, în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal.

Precizare

Ca să intre în vigoare, actul normativ aprobat miercuri, 15 decembrie, de executiv trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial (MO). Vom reveni cu detalii îndată ce ordonanţa de urgenţă va apărea în MO.

Economica.net vă aminteşte că majoritatea prevederilor din OUG privind formularul digital intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Face excepţie prevederea potrivit căreia sunt pasibili de amendă de 5.000 de lei oamenii care încalcă obligaţia de completare a formularului digital. Această prevedere intră în vigoare la zece zile de la publicare OUG în Monitorul Oficial.

Citeşte şi:

The post Formularul digital, obligatoriu din 20 decembrie pentru toţi oamenii care intră în România – Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată de executiv appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code