Economice

Franţa vrea să fie stabilite obiective de producţie agricolă în UE

Pe termen scurt, majoritatea statelor membre au cerut utilizarea fondurilor disponibile încă în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a-şi susţine fermierii.

„Misiunea principală a agriculturii noastre este acea de a hrăni, vom fixa ţinte de producţie, fără a pierde din vedere protecţia mediului”, a apreciat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie. Acesta i-a îndemnat pe omologii săi „să aibă o viziune clară a nivelului de producţie care ar permite aprovizionarea cetăţenilor europeni în condiţii satisfăcătoare de preţ şi de a sigura rolul UE în securitatea alimentară mondială”.

„Dacă nu ne putem întrebări cu privire la nivelul de producţie putem ajunge în situaţia în care nu ne vom mai putea asigura suveranitatea agroalimentară”, a explicat Julien Denormandie, care a calificat drept „aberantă” dependenţa europeană de proteinele vegetale sud-americane.

Ministrul francez al Agriculturii, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE, estimează că fixarea de obiective europene de producţie agricolă „se va impune ca evidentă în lunile şi anii următori”.

În perioada imediată, în contextul în care fermierii europeni se confruntă cu explozia preţurilor la carburanţi şi cu tensiuni pe lanţurile de aprovizionare cu îngrăşăminte şi furaje, UE mizează pe ajutoare de urgenţă pentru exploataţiile agricole în ideea de a evita orice diminuare a producţiei.

Bruxelles-ul a anunţat încă de la 23 martie un ajutor de 500 de milioane de euro, bani care au fost scoşi din „rezerva de criză” pentru fermieri iar joi executivul comunitar şi-a exprimat atitudinea favorabilă faţă de proiectele statelor membre care doresc să distribuie mai multe ajutoare naţionale fermierilor.

Cu toate acestea, la iniţiativa Croaţiei, un număr de 15 state membre UE, au cerut de asemenea să poată beneficia de fondurile europene care nu sunt utilizate în programele de dezvoltare rurală din PAC, din cauza situaţiei dificile a bugetelor lor. Însă pentru ca acest lucru să fie autorizat va fi nevoie de o modificare legislativă iniţiată de Bruxelles.

Alte state membre, printre care şi Franţa, solicită o derogare temporară pentru taxele pe importurile de îngrăşăminte. Comisia
„s-a angajat să analizeze cu atenţie” aceste cereri, susţine Julien Denormandie.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code