Economice

Germania vrea să pună la contribuţie în favoarea consumatorilor superprofiturile companiilor energetice

În documentul ce prezintă un nou plan masiv de ajutoare contra inflaţiei, guvernul arată că va pleda pentru ca o măsură ‘de prelevare parţială a profiturilor aleatorii’ ale acestor companii să fie pusă în aplicare în cadrul Uniunii Europene, dar se declară pregătit să acţioneze la nivel naţional.

‘Producătorii profită pur şi simplu de preţurile foarte ridicate la gaz care determină preţul la electricitate’, a afirmat Scholz într-o conferinţă de presă.

Reforma dorită de Berlin diferă totuşi de taxarea profiturilor excepţionale ale grupurilor energetice, decisă de unele guverne în Europa, a subliniat ministrul finanţelor, Christian Lindner, cu acelaşi prilej.

Guvernul a discutat despre această ‘idee controversată’, dar ‘există rezerve constituţionale cu privire la acest subiect’, a adăugat liderul liberalilor germani, care se opune vehement principiului unei taxe.

Duminică, el a subliniat că nu este vorba despre ‘o sursă de venituri care poate fi planificată şi care permite organizarea unei reduceri rapide’ a facturilor gospodăriilor.

Chiar dacă nu este folosit cuvântul ‘taxă’, ar urma totuşi să fie vorba despre o contribuţie obligatorie a companiilor din sectorul energetic destinată să reducă preţul energiei electrice plătit de consumatori casnici şi firme.

Această contribuţie obligatorie ar putea aduce ‘mai multe zeci de miliarde de euro’, a indicat Lindner.

În pofida opririi prelungite a gazoductului Nord Stream care leagă Rusia de nordul Germaniei, ţara ‘va putea face faţă acestei iermi’, a dat asigurări cancelarul Scholz.

‘Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil (…) Guvernul federal s-a pregătit pentru această eventualitate încă de la începutul anului’, a spus Scholz. El a subliniat că, datorită diversificării surselor de aprovizionare, repornirii unor centrale pe cărbune şi umplerii depozitelor de gaz, Germania este în măsură să facă faţă lunilor următoare

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code