Economice

Grecia a arestat un petrolier rusesc, care nu a respectat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană

Luna aceasta, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, UE a interzis accesul navelor ruseşti în porturile europene, cu câteva excepţii.

Petrolierul de 115.500 tdw Pegas, sub pavilion rusesc, cu un echipaj de 19 ruşi, a fost reţinut lângă Karystos, pe coasta de sud a Insulei Evia, vecină cu partea continentală a Greciei. Nu este clar cui îi este închiriat petrolierul deţinut de compania rusă Transmorflot.

Pegas, redenumit Lana luna trecută, raportase o problemă la motoare şi se îndrepta spre peninsula greacă Peloponez pentru descărcarea ţiţeiului în alt petrolier, însă condiţiile meteo dificile au impus ancorarea în largul portului Karystos, arată Athens News Agency, preluată de Reuters.

Un reprezentant al pazei de coastă a precizat că încărcătura navei nu a fost confiscată.

Grupul american de promovare United Against Nuclear Iran (Uniţi împotriva Iranului nuclear, UANI), care monitorizează cu ajutorul navelor şi al sateliţilor traficul petrolier legat de regimul de la Teheran, afirmă că Pegas a încărcat circa 700.000 de barili de ţiţei din insula iraniană Sirri, în 19 august anul trecut. Ulterior, petrolierul a încercat să descarce într-un port din Turcia, apoi s-a îndreptat către Grecia.

Ambasada rusă la Atena a comunicat pe Twitter că are în atenţie cazul şi este în contact cu autorităţile elene.

Un oficial din ministerul grec al transportului maritim a confirmat că arestarea a avut loc conform sancţiunilor UE.

Sursa foto: Reuters/Yoruk Isik

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code