NEWSNET

Economice

Gripă aviară înalt patogenă din nou în România. Virusul H5N1 a fost depistat la o lebădă

Institutul pentru Diagnostic și Sănătatea Animalelor IDHA a confirmat prezența virusului înalt patogen H5N1 la o lebădă găsită în localitatea Postăvari, din județul Călărași, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Cazul a fost confirmat în data de 16 noiembrie, după ce probele biologice prelevate de la pasărea moartă au fost analize de laboratoarele de referință.

Nu se cunoaște sursa contaminării, dar aceasta este o perioadă de migrație a păsărilor în care transmiterea virusului la păsările sălbatice și uneori la cele domestice este un fenomen obișnuit.

În România, ultimul caz de H5N1 a fost raportat în data de 30.09. 2021. De asemenea, în luna mai au fost confirmate  focare de gripă aviară subtipul H5N8 la păsări domestice dintr-o exploatație comercială din județul Mureș, localitatea Ungheni, respectiv la păsările din 3 gospodării din Mureș și alte 2 gospodării ale populației din județul Harghita. ANSVSA a interzis atunci comercializarea puilor de o zi și a păsărilor vii pe întreg teritor României, după care a revenit la decizie limitând doar  comerțul din zona afectată.

În Europa, există focare de H5N1 în Polonia, Ungaria, Franța, Belgia, Norvegia.

 

 

The post Gripă aviară înalt patogenă din nou în România. Virusul H5N1 a fost depistat la o lebădă appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code