Economice

Guvernul a aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025

„A fost aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025, care are la bază prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, inclusiv prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu, această politică fiscal-bugetară fiind orientată către reducerea graduală a deficitului bugetar în condiţiile urmăririi obiectivelor de redresare economică. Pentru anul în curs construcţia bugetară are în vedere o ţintă de deficit bugetar în termeni ESA de 6,2% din PIB. Faţă de anul anterior reprezintă o reducere de 0,9 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al ţării, iar trendul de reducere a deficitului bugetar va continua, fiind estimate diminuarea cu 1,8 puncte procentuale din PIB pentru 2023, respectiv cu 1,5 puncte procentuale din PIB în 2024, până la un nivel de 2,95 % din Produsul Intern Brut „, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte datoria guvernamentală, în conformitate cu metodologia UE, aceasta s-a situat la sfârşitul anului 2021 la un nivel de 48,8% din PIB, sub plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

„Din total datorie guvernamentală, datoria internă a reprezentat 24,8% din PIB, în timp ce datoria externă a fost de 24,0% din PIB”, a completat Cărbunaru.

Acesta a precizat că Guvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, iar, între timp, eforturile se concentrează pe măsurile de susţinere economică şi socială ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, dar şi pe diminuarea consecinţelor generate de conflictul militar din Ucraina.

„Programul de Convergenţă pentru 2022-2025 a fost aprobat de Guvern în contextul în care Semestrul European prevede ca statele membre să prezinte Programele de stabilitate sau de convergenţă în cadrul cărora să evidenţieze planurile avute în vedere pentru consolidarea finanţelor publice. Documentul aprobat va fi transmis Comisiei Europene”, a mai spus Cărbunaru.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code