NEWSNET

Economice

Guvernul de la Madrid prognozează o reducere a deficitului bugetar în 2022

Cifra privind deficitul din 2022 anunţată joi de Maria Jesus Montero este nemodificată faţă de precedenta prognoză. De asemenea, în 2023, deficitul ca procent din PIB ar urma să scadă la 4%.

Datorită fondurilor europene de 27,6 miliarde de euro, bugetul pe 2022 va include investiţii record de peste 40 miliarde de euro, a explicat ministrul spaniol al Bugetului.

„Creşterea cheltuielilor şi a investiţiilor nu înseamnă o adâncire a deficitului public. Reglementările fiscale ale UE sunt suspendate, dar nu şi responsabilitatea fiscală. Suntem decişi să reducem deficitul”, a declarat Montero.

Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze o expansiune de 7% în 2022, când ar ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei. Această creştere, după un avans de 6,5% previzionat în 2021, va contribui şi mai mult la reducerea deficitului ca procent din PIB, apreciază Guvernul de la Madrid.

Cheltuielile guvernamentale totale ar urma să urce cu 2,3%, la aproximativ 242 miliarde de euro.

Deficitul bugetar al Spaniei s-a situat în 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, după ce Guvernul a majorat cheltuielile, iar încasările bugetare au scăzut, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Ministrul Bugetului a anunţat recent că deficitul s-a adâncit la 10,09% din PIB anul trecut, de la 2,90% din PIB în 2019, dar sub ţinta oficială a Guvernului, de 11,30% din PIB. Maria Jesus Montero a dat asigurări că anul acesta va fi reluată politica de reducere a deficitului.

Spania a fost una dintre ţările care au avut cel mai mult de suferit în urma primului val al pandemiei, iar pe fondul restricţiilor severe a înregistrat anul trecut un declin record, de 10,8%.

Din fondul european de redresare post-pandemie „NextGenerationEU”, Spania ar urma să primească în total 140 de miliarde de euro. Aproximativ jumătate din fondurile de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.

Sursa foto: Wikipedia.

The post Guvernul de la Madrid prognozează o reducere a deficitului bugetar în 2022 appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code