NEWSNET

Economice

Guvernul va aloca bani pentru subvenționarea energiei termice furnizate în București, Constanța și alte localități. Nu s-au stabilit însă până acum sumele alocate

Potrivit comunicatului, de această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din Bucureşti, Constanţa, precum şi din alte localităţi care se confruntă cu disfuncţionalităţi în livrarea energiei termice.

„Discuţiile cu privire la acordarea subvenţiei energiei termice vor continua şi în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022”, conform comunicatului.

Măsura a fost analizată, vineri, la Palatul Victoria, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii pe care reprezentanţii Guvernului au avut-o cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, pe tema situaţiei alimentării cu energie termică a celor două municipii şi impactul preţului gigacaloriei asupra populaţiei.

La începutul întâlnirii, se spune în comunicat, prim-ministrul a solicitat reprezentanţilor Guvernului – miniştrii Finanţelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltan Cseke, Energiei, Virgil-Daniel Popescu – să găsească urgent soluţii pentru ca cetăţenii să beneficieze de apă caldă şi căldură şi să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populaţie.

Sursa citată precizează că primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producţie şi distribuţie a energiei în sistem centralizat.

Citește și: Adrian Câciu: Ministerul Finanțelor are bani pentru subvenționarea gigacaloriei din Capitală, dar trebuie să avem o discuție corectă cu Nicușor Dan

Totodată, s-a discutat despre soluţii viabile de modernizare şi eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creşterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare.

Discuţiile între reprezentanţii Guvernului şi cei ai autorităţilor publice locale vor continua în perioada următoare, se mai spune în comunicat.

În Urmă cu aproape o lună, pe 11 noiembrie, Primăria București a cerut Guvernului 920 de milioane de lei pentru subvenționarea căldurii în timpul iernii. Această sumă ar reprezenta diferenţa dintre subvenţia care ar trebui plătită în acest an şi cea de anul trecut. Nicușor Dan a propus ca prețul gigacaloriei plătit de bucureșteni să crească din decembrie cu 70%, adică de la 164 de lei la 280 de lei. Acestă propunere nu a fost însă adoptată de consilierii generali în ședința din 26 noiembrie 2021/ În aceste condiții, în prezent prețul gigacaloriei pe care-l plătesc consumatorii din București a rămas la 164 de lei.

Citește și: Factura la căldură în Bucureşti ar putea creşte cu 70%. Nicuşor Dan propune majorarea preţului gigacaloriei la 280 de lei

The post Guvernul va aloca bani pentru subvenționarea energiei termice furnizate în București, Constanța și alte localități. Nu s-au stabilit însă până acum sumele alocate appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code