Economice

Holde Agri Invest cumpără 2.100 de hectare în Dâmbovița, pentru 10,2 milioane de lei. A ajuns la 12.000 de hectare în total

Holde Agri Invest,  o companie românească înființată în 2016 de Liviu Zagan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig cărora li s-a alăturat, un an mai târziu, fondatorul Certinvest, Eugen Voicu  a finalizat achiziționarea unei noi ferme în județul Dâmbovița, în comuna Conțești, în suprafață de 2.100 de ha de teren. Odată cu alăturarea noii ferme în cadrul Holde, compania a ajuns la o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și patru ferme vegetale – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman)

Modelul nostru de business rămâne același – identificăm ferme agricole vegetale care au nevoie de capital suplimentar sau prezintă potențial de optimizare a performantei operaționale și pe care să le transformăm în exploatații agricole operaționale, moderne și eficiente. Totodată, tranzacția anunțată astăzi reprezintă o premieră, deoarece marchează crearea celui de-al patrulea nucleu Holde, care va purta denumirea de Conțești. Astfel, odată cu alăturarea acestui nou nucleu în portofoliu, suntem încântați că am reușit să atingem deja unul dintre obiectivele stabilite pentru acest an. În anul agricol 2021-2022 avem în plan cultivarea de culturi de grâu (395 ha), rapiță (320 ha), floarea-soarelui (350 ha), porumb (415 ha) și orz (620 ha) în cadrul acestui nucleu,” a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Valoarea tranzacției este de 10,25 milioane de lei, din care Holde va plăti efectiv suma de 250 mii de lei. Restul de 10 milioane de lei reprezintă datorii ce vor fi preluate de către Holde, obiectivul fiind ca acestea să fie diminuate semnificativ în următorii patru ani, în baza unui program de redresare planificat de grup. Terenurile din cadrul fermei sunt operate în regim de arendă și bine comasate, acesta fiind unul dintre avantajele determinante în realizarea acestei achiziții.  Ferma are în componența sa o bază proprie și un parc de utilaje care urmează să intre în procesul de modernizare conform standardelor operaționale ale grupului Holde.

În 2021, Holde Agri Invest a derulat un program investițional de aproximativ 53 de milioane de lei, finanțat din surse proprii și împrumutate, respectiv credite bancare și contracte de leasing financiar. Investițiile în echipamente tehnologice și achiziționarea de ferme, implicit extinderea suprafeței exploatate au reprezentat pilonii principal ai programului investițional.

Prin urmare, în ceea ce privește extinderea suprafețelor exploatate de către companie, pe parcursul anului trecut, Holde a finalizat achiziția nucleului Videle, aproximativ 2.400 ha și a efectuat noi achiziții, prin preluarea societăților Interprest Agrotex și Agro Fields Future. Prin Interprest a fost adăugată o suprafață de aproximativ 400 ha la nucleul Roșiori, care are în prezent o suprafață totală de aproximativ 3.650 ha, iar prin achiziționarea Agro Fields Future a fost extinsă suprafața nucleului Frumușani cu 250 ha, acesta având în momentul de față o suprafață totală de circa 3.650 ha.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de peste 100 milioane de lei, iar începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile HAI sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru piața AeRO. În cadrul acestui indice, Holde deține a doua cea mai mare pondere.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code