Economice

IBC Focus: Aproape 2.000 de ansambluri rezidențiale sunt în faza de construcție în prezent

Cea mai mare parte a investițiilor în proeicte rezidențiale urmează să fie realizate de-abia la anul sau în 2024. Aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcție în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate. Compania a analizat piața construcțiilor de noi ansambluri rezidențiale pentru a surprinde principalele tendințe din piață. Analiza cuprinde 6403 șantiere ce reprezintă construcția de blocuri și ansambluri rezidențiale.

Trei sferturi (76%) dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălțime de maxim 4 etaje. Acestea sunt și mai simplu de construit și nu implică complexitatea clădirilor cu mai multe niveluri. O altă explicație este dată și de faptul că în multe zone urbane aceste investiții sunt și mai ușor de autorizat de către dezvoltatori.

La național, IBC Focus a identificat 439 de proiecte rezidențiale ce au cel puțin 10 etaje. Într-un top cu cinci orașe în care se construiesc cele mai înalte clădiri rezidențiale se află Bucureștiul (175 proiecte), Constanța (42 proiecte), Brașov (35 proiecte), Iași (33 proiecte) și Timișoara (27 proiecte).

“Am remarcat tendința și preferința de a introduce în oferta dezvoltatorilor și posibilitatea de a avea penthouse-uri. Corelația vine din faptul că 14% din totalul proiectelor analizate sunt prevăzute cu etaj retras. Acest lucru permite dezvoltatorilor să fructifice la maximum regimul de înălțime permis dar și posibilitatea de a oferta clienților locuințe tip penthouse care oferă în general și acces la terasă”, spune  Andrei Spătaru, CEO și fondator IBC Focus.

33% din locuințele aflate în construcție în Cluj-Napoca sunt sold out

Chiar dacă 2022 rămâne incert în zona investițiilor rezidențiale, 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out.

Pe lângă efectele războiului din Ucraina care poate influența cererea de noi locuințe, cea mai mare problemă a dezvoltatorilor imobiliari este legată de predictibilitatea costurilor de construire în condițiile în care creșterea prețurilor la materiale și manopera din construcții, dublată de creșterea tarifelor de arhitectură, dă mari bătăi de cap investitorilor și constructorilor.

O altă barieră pentru construcția de ansambluri rezidențiale vine și din domeniul legislativ: obținerea autorizațiilor de construire și, în funcție de zone, anumite restricții care sunt impuse tot mai des de către autorități.

IBC Focus este  o companie creata in urma cu 16 ani, activă pe piața monitorizarii șantierelor și proiectelor de construcții din România

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code