Economice

Importurile de energie electrică din Bulgaria au explodat

Producția de energie electrică a țării a scăzut cu 8% în primele șase luni ale anului 2022, potrivit datelor publicate recent de Transelectrica. Scăderea a fost generată în special de reducerea accentuată a producției hidro (minus 3 TWh), care nu a putut fi compensată de creșterea producției din regenerabile (plus 0,6 TWh). Datele aici:

Conform aceleiași surse, consumul intern net a scăzut cu 5%.

Exporturile de energie ale țării au crescut de la 2,3 TWh în primele șase luni ale anului trecut, la 2,5 TWh acum, dar importurile au crescut mult mai mult: de la 2,2 la 3,2 TWh. Interesant este că, din punct de vedere al fluxurilor fizice, aproape jumătate din importuri au venit din Bulgaria.

Astfel, importurile din rețeaua bulgară s-au ridicat, în primele șase luni ale anului, la 1,57 TWh de energie electrică, mai mult decât duble comparativ cu perioada echivalentă din 2021. Este cea mai mare creștere a fluxurilor de import pe granițe. Este adevărat însă că, în condițiile în care, din toamna trecută, piața spot din România, cuplată deja la cea din Europa Centrală, a fost cuplată și cu cea din Bulgaria, este posibil ca o parte din energia intrată din rețeaua bulgară doar să fi tranzitat România pentru a fi consumată în alte piețe.

Creșteri ale importurilor, dar nu de anvergura celor din Bulgaria, s-au mai consemnat și pe granițele cu Ungaria și Ucraina, și au apărut și pe relația cu Moldova. Este adevărat că, pe ultimele diuă relații, este foarte probabil să nu fie vorba despre schimburi comerciale în majoritatea cazurilor. Situația, mai jos:

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code