Flux-stiri

În urmă cu 18 ani, România a semnat actele pentru aderarea la NATO

  • Efortul dvs. a fost recunoscut ca o invitație de a adera la NATO. România este binevenită în NATO.” a declarat președintele Statelor Unite de la vremea aceea, George W. Bush.
  • În 1994, NATO a lansat programul „Parteneriat pentru Pace”, în care era inclusă și România, și care permitea participarea la exerciții militare comune.
  • A fost un drum lung, dar necesar, iar eforturile au fost apreciate de partenerii Alianței.

Se împlinesc 18 ani de la încheierea procesului prin care România a aderat la NATO. A fost un drum lung, dar necesar, iar eforturile au fost apreciate de partenerii Alianței.

La 1 iulie 1991, țările membre ale Pactului de la Varșovia, alianța militară a blocului comunist, au decis dizolvarea organizației.

Era mai mult o decizie simbolică, întrucât toate țările membre deveniseră, între timp, independente de Uniunea Sovietică. Dar, prin aceasta, România a putut începe pregătirea pentru integrarea în structurile europene și în NATO.

Aderarea la Alianța Nord-Atlantică era vitală, întrucât starea economică și militară a țării ar fi necesitat decenii pentru a ajunge la nivelul unei securități satisfăcătoare.

În 1994, NATO a lansat programul „Parteneriat pentru Pace”, în care era inclusă și România, și care permitea participarea la exerciții militare comune.

Deși militarii români au participat la operațiuni NATO din Bosnia-Herțegovina, România nu a făcut parte din prima extindere NATO din 1997, împreună cu: Cehia, Ungaria și Polonia.

George Bush a spus că România este binevenită în alianță

După numeroase întâlniri și programe comune, președintele american George Bush declara la București, în 2002, ceea ce românii așteptau de multă vreme: „Efortul dvs a fost recunoscut cu o invitație de a adera la NATO. România este binevenită în NATO.

Președintele american transmitea, totodată, și un mesaj Rusiei, care formulase deja temeri cu privire la extinderea Alianței.

Rusia nu are de ce să se teamă de extinderea NATO, pentru că Rusia are nevoie de vecini pașnici, stabili ca România. I-am spus ieri președintelui Putin că o Rusie care este parte a Europei nu are nevoie de zonă tampon care să o separe de Europa. America și România sunt prieteni ai poporului rus și la fel este și Alianța NATO.”, a declarat George W. Bush.

Pregătirile de aderare au continuat, iar, pe 4 martie 2004, președintele Ion Iliescu semna instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, urmând ca, pe 29 martie, premierul Adrian Năstase să depună aceste instrumente la Washington.

România, împreună cu Bulgaria, cu Estonia, cu Letonia, cu Lituania și cu Slovacia deveneau oficial membri NATO.

The post În urmă cu 18 ani, România a semnat actele pentru aderarea la NATO appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code