Economice

Inflația în Rusia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani și jumătate

Inflaţia a accelerat după ce rubla s-a depreciat în martie la un nivel record, iar cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente la maşini, a sporit în urma aşteptărilor că preţurile lor vor creşte şi mai mult.

Inflaţia săptămânală în Rusia a încetinit uşor la 1,93% în săptămâna ce s-a încheiat pe 18 martie, de la 2,09% în urmă cu o săptămână, astfel încât creşterea anuală a preţurilor de consum a ajuns la 7,67%, arată datele publicate de Institutul de Statistică (Rosstat).

În săptămâna încheiată pe 18 martie, au crescut preţurile la aproape toate produsele, de la alimente pentru copii la produse farmaceutice, iar preţurile la zahăr au urcat cu peste 13%, conform Rosstat.

Banca Centrală a Rusiei, care are ca obiectiv o rată anuală a inflaţiei de 4%, a menţinut luna aceasta dobânda de bază la 20%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat asupra inflaţiei ridicate şi a declinului economiei. Instituţia a precizat că inflaţia, principalul său domeniu de responsabilitate, va reveni la ţinta sa de 4% în 2024, dar pentru 2022 nu a previzionat la ce nivel va ajunge creşterea preţurilor.

Analiştii estimează în acest an o rată a inflaţiei de 20% şi un declin al economiei de 8%.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code