Economice

Investiții de 300 de milioane de euro anunțate în agribusiness, la început de an. Fermierii acționează urmare a crizei din Ucraina

392 de investiții din segmentul agro-zoo tehnic, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro,  vor fi livrate pe piață în perioada următoare, crescând capacitatea fermierilor locali de acoperi necesarul pieței locale în segmente deficitare precum cel al legumelor și fructelor, arată datele unui studiu realizat de IBC Focus prin platforma victa.ro. Cele mai multe investiții (64%) sunt încă în faza premergătoare construcției, urmând ca șantierele să înceapă în următoarele luni.

Județele cu cele mai multe investiții noi în domeniul agricol sunt Constanța (30), Satu Mare (28) și Bihor (24), iar proiectele vizează construcția de sere și solarii, urmate de investițiile în capacitățile de depozitare cereale, legume și fructe. De asemenea, din analiza proiectelor de construcții anunțate în primele patru luni ale anului 2022 în acest domeniu reiese că 56% dintre proiectele noi sunt proiecte zootehnice, iar 44% sunt agrotehnice.

În segmentul zootehnic, cele mai multe investiții sunt fermele de bovine pentru lapte și carne (43%), fermele suine reprezintă aproximativ o cincime (19%) din totalul investițiilor anunțate în acest an, iar fermele de păsări (în special pui și curcani) – 15%. De asemenea, fermele ovine au o pondere de 13%, iar fermele piscicole reprezintă 10% din investițiile noi.

Comparativ cu anul trecut, investițiile anunțate în construirea de silozuri depozitare cereale au crescut exponențial, iar per total, valoarea investițiilor este cu 75% mai mare față de primele patru luni ale lui 2020. Tendința se accentuează în contextul discuțiilor despre criza alimentară și în condițiile în care lanțurile de producție și distribuție în zona de securitate alimentară sunt afectate din cauza conflictului militar din Ucraina.

„În prima parte a anului 2022 am observat o creștere cu 75% a investițiilor în agribusiness, comparativ cu perioada similară a anului trecut. O posibilă explicație a acestei tendințe poate fi pusă și pe seama conflictului militar din Ucraina,” a declarat Andrei Spătaru, fondator IBC Focus.

IBC Focus este o companie care monitorizează piața de construcții și proiectele de investiții din România. Anual, pe platforma victa.ro sunt monitorizate și actualizate constant peste 35.000 de santiere și proiecte de construcții, atât din sectorul privat cât și din cel public.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code