Economice

Iohannis: O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European. Şeful statului a participat joi şi la summitul extraordinar al NATO.

El a subliniat că la aceste reuniuni s-a arătat o unitate clară.

„Astăzi a fost o zi foarte specială, aici, la Bruxelles. Cred că putem să spunem, a fost ziua în care am demonstrat din nou că suntem uniţi. Summitul NATO a dovedit că în NATO există o abordare unitară. Suntem uniţi şi vom merge uniţi mai departe. A urmat Summitul G7, care a arătat o unitate foarte clară, iar după-amiaza şi în această seară, aici, la Consiliu, cred că am reuşit să dovedim unitate. Am avut un musafir special, preşedintele Biden a participat la Consiliu în această seară. Tema tuturor întâlnirilor a fost, evident, Ucraina, agresiunea rusă asupra Ucrainei, măsurile pe care le-am luat, sancţiunile şi felul în care vom merge mai departe. Acest mesaj de unitate a fost şi este extrem de important. Unitatea noastră este arma cea mai puternică în această confruntare şi acest lucru trebuie subliniat de fiecare dată”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că la aceste reuniuni s-a discutat despre modul în care poate fi sprijinită Ucraina, în special în zona umanitară.

„Aici România deja a demonstrat că ştie ce trebuie făcut şi ştie cum trebuie făcut. Am instalat încă de săptămâna trecută hub-ul de la Suceava, care duce ajutoare din toată Europa, de la instituţii internaţionale, în Ucraina. Noi vom continua, vom continua să-i primim pe refugiaţii ucraineni şi cu aceste ajutoare umanitare să-i ajutăm pe cei care rămân în Ucraina”, a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, că Republica Moldova este importantă pentru România şi această ţară trebuie sprijinită.

„Nu suntem singuri, avem vecini, avem Parteneriatul estic, pentru noi Moldova este foarte importantă, ne preocupă, îi ajutăm şi îi convingem şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Chiar astăzi am avut o serie întreagă de discuţii, în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova, care sunt probleme acolo şi cum putem să ajutăm. Este într-o situaţie similară şi Georgia, este într-o situaţie complicată Vestul Balcanilor şi în acest fel am atins subiectele care ne preocupă”, a arătat Iohannis.

Şeful statului a precizat că discuţiile de vineri din Consiliul European vor viza subiecte legate de energie şi preţurile la energie. De asemenea, el a amintit că a avut o discuţie cu premierul bulgar, Kiril Petkov, în marja participării la reuniunea Consiliului European.

„Trebuie să găsim căi prin care putem să aducem preţurile la un nivel rezonabil şi, pe de altă parte, fiecare stat trebuie să găsească metode prin care să protejeze consumatorii vulnerabili. Pentru noi şi pentru alţii, gazul este extrem de important şi, în acest sens, am discutat, de exemplu, cu premierul Bulgariei pentru a afla cum avansează lucrările la interconectorul cu Grecia şi am primit asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă şi vom putea să importăm şi pe aceeaşi linie gaz pentru consumul casnic, dar şi pentru consumul industrial”, a mai spus Klaus Iohannis.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code