Economice

Iohannis: Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Republica Moldova

„Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaţionalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni. Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii”, a precizat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, care se află miercuri într-o vizită oficială în România, scrie Agerpres.

Iohannis a subliniat că toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională, reiterând că România va sprijini acest proces.

Şeful statului a afirmat, de asemenea, că România sprijină propunerea Comisiei Europene privind interdicţia importului de petrol din Rusia, arătând că ţara noastră s-a pregătit pentru această situaţie.

„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase-out, adică o renunţare graduală în următoarele şase luni la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie. Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante şi aceste variante sunt în discuţie şi unele chiar în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă dacă în final se hotărăşte această abordare”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Germaniei a precizat că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse se va concretiza în următoarele zile.

Potrivit oficialului german, cotele de dependenţă ale Germaniei de resursele de energie din Rusia s-au redus vizibil, el precizând că ultimele cifre arată că la petrol această dependenţă este, în prezent, de 15%.

„Este o cifră care s-a redus drastic”, a spus Frank-Walter Steinmeier.

Iohannis: Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a discutat cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, despre dificultăţile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina, punctând că este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău.

„Am discutat astăzi şi despre dificultăţile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău, iar România şi Germania au aceeaşi abordare, suntem alături de Republica Moldova şi România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la Bucureşti, a celei de-a doua Conferinţe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”, a spus preşedintele Iohannis, în conferinţa comună cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier.

Şeful statului a reiterat că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei în Uniunea Europeană.

Preşedintele Germaniei: Vom fi alături de Ucraina. România şi Germania – strâns legate

România şi Germania sunt strâns legate din punct de vedere politic, economic şi al societăţii civile, a declarat, miercuri, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care a subliniat că ţara sa va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care acest stat se confruntă.

„În aceşti 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între România şi Germania s-au întâmplat foarte multe. Cred că statele noastre au folosit acest timp pentru a apropia şi mai mult ţările noastre. Suntem legaţi foarte strâns, astăzi, din punct de vedere politic, economic, din punct de vedere al societăţii civile. În egală măsură, subliniez acest lucru pentru că poate niciodată nu a fost atât de limpede ca în aceste vremuri cât de importantă este unitatea în Europa, cât de importantă este unitatea şi în cadrul Alianţei transatlantice într-o asemenea vreme în care războiul cumplit de agresiune al Rusiei are loc împotriva Ucrainei: distrugere, mii de morţi, răniţi, milioane de refugiaţi şi multă suferinţă”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că Germania va rămâne alături de Ucraina în perioada grea prin care trece această ţară.

„Şi pentru mine, pentru amândoi este extrem de important ca această legătură strânsă să nu fie doar subliniată, ci şi să o menţinem în viitoarele săptămâni şi luni în care acest război va continua. Şi împreună (…) suntem convinşi că noi, nu doar Germania şi România, ci întreaga Uniunea Europeană şi întregul NATO ne vom situa de partea Ucrainei, vom fi lângă Ucraina o vom sprijini cu tot ce este necesar în această situaţie de urgenţă. Cred că ajutorul nostru, sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme (…). Vom rămâne alături de Ucraina în această cea mai grea perioadă cu care se confruntă, nu îi vom lăsa singuri”, a adăugat oficialul german.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code