Economice

Iohannis: Suntem pregătiţi să găzduim grupul de luptă al NATO. Ştim unde va fi poziţionat – VIDEO

„Am discutat cu preşedintele Macron în marja întâlnirii de aseară şi această chestiune. Rămânem implicaţi, Franţa îşi doreşte în continuare să fie naţiune cadru, noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă – ‘battle group’, cum se numeşte în NATO – să fie poziţionat în România. Şi da, pot să vă spun că noi suntem pregătiţi, ştim unde va fi poziţionat acest ‘battle group’, însă acest grup de luptă încă nu este aprobat formal la nivel NATO. Însă suntem optimişti că aliaţii vor agrea acest format. Discuţiile se vor purta în această primăvară şi, în final, când totul va fi rezolvat şi clarificat, vom putea să facem şi declaraţii publice despre cine participă, unde vor fi poziţionaţi şi alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum încă nu”, a explicat şeful statului, scrie Agerpres.

Iohannis: Dacă situaţia de securitate se schimbă, reacţiile în UE vor fi comune; România e pregătită pentru migranţi ucraineni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în situaţia în care situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei se schimbă, Uniunea Europeană are un pachet de reacţii stabilite şi a precizat că România este pregătită pentru un eventual flux de migranţi din această ţară.

„Dacă situaţia se schimbă (…), reacţiile pe care le vom avea vor fi reacţii comune, deci nu va reacţiona fiecare ţară separat, ci Uniunea Europeană are pachete de reacţii pregătite şi acestea vor fi puse în practică, dar, sigur, fiecare are şi probleme foarte concrete. De exemplu, noi avem peste 600 de kilometri de graniţă cu Ucraina şi este posibil să apară un flux de migranţi şi da, suntem pregătiţi pentru această situaţie şi în chestiuni de impact economic suntem pregătiţi, avem şi noi măsuri specifice pregătite. Dar trebuie să ştim foarte clar, noi ne dorim o soluţie diplomatică, nu-şi doreşte nimeni o soluţie de tip sancţiuni, ci ne dorim ca această situaţie de pe Flancul estic să fie detensionată prin dezescaladare şi prin calmarea tensiunilor”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că la reuniunea informală a Consiliului European s-a discutat despre situaţia de securitate de la graniţa Ucrainei cu Rusia, arătând că cel mai important mesaj este acela că statele membre vor reacţiona adecvat împreună.

„A fost o întâlnire scurtă, dar o întâlnire foarte bună şi cea mai importantă concluzie din întâlnire pe Ucraina şi Flancul estic a fost că trebuie să rămânem uniţi şi în eforturile diplomatice, şi în eforturile economice. Evident că suntem între timp pregătiţi să luăm orice măsură se impune împreună atunci când situaţia în teren se schimbă. Repet, suntem uniţi, rămânem uniţi, ştim ce avem de făcut şi orice se va întâmpla vom reacţiona adecvat împreună. Este cel mai important mesaj şi cel mai puternic mesaj”, a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Paris, la reuniunea informală organizată de preşedintele francez, Emmanuel Macron, privind situaţia de securitate din Sahel.

Joi, şeful statului a luat parte, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care va continua şi vineri. Tot vineri, şeful statului va avea, în marja participării la Summitul UE – Uniunea Africană, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code