Economice

Iran anunţă plasarea pe orbită a unui nou satelit militar

‘Al doilea satelit militar iranian, denumit Noor-2, a fost trimis în spaţiu de lansatorul Qased aparţinând forţelor aerospaţiale ale Gardienilor (Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, n.red.) şi plasat cu succes pe orbită la 500 km’ altitudine, au transmis agenţiile oficială IRNA şi semi-oficială Tasnim.

Primul satelit militar, Noor (‘lumină’ în persană), a fost lansat în aprilie 2020 şi plasat la o altitudine de 425 km de suprafaţa terestră, scrie Agerpres.

Plasarea unui al doilea satelit în spaţiu ar însemna un progres major pentru armata iraniană, provocând îngrijorări cu privire la programele nuclear şi balistic ale Teheranului.

Potrivit armatei SUA, aceeaşi tehnologie balistică cu rază lungă utilizată la plasarea de sateliţi pe orbită ar putea permite lansarea de arme cu rază lungă de acţiune, posibil chiar de focoase nucleare.

Teheranul neagă acuzaţiile Statelor Unite potrivit cărora o astfel de activitate constituie o acoperire pentru dezvoltarea de rachete balistice, şi mai afirmă că nu a urmărit niciodată să dezvolte arme nucleare.

Lansarea de marţi a fost realizată cu racheta propulsoare cu trei trepte Qased (‘Mesager’) de la poligonul spaţial Shahroud, potrivit comunicatului.

Acelaşi tip de rachetă, care foloseşte o combinaţie de combustibili lichid şi solid, a realizat şi lansarea primului satelit militar.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code