Economice

IULIUS anunță un mega-proiect imobiliar în locul fabricii Carbochim din Cluj-Napoca. Investiția: peste 500 de milioane de euro

Fabrica Carbochim din Cluj-Napoca va fi relocată și retehnologizată anul acesta, fără perioade de inactivitate, se mai arată în anunțul companiei.

Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de analiză, consultare și autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023. Comunitatea fiind invitată să-și spună părerea despre cum vede dezvoltată reconversia platformei industriale pe site-ul www.partedincluj.ro.

Carbochim este listată la Bursa de la București, iar acționarul majoritar este firma Carbo Europe, cu 77,67% din acțiuni. Carbo Europe este deținută de Iulian Dascălu (71,43%) și de Iulius Holding (28,57%), potrivit datelor Termene.ro. În urmă cu o săptămână, Carbochim a vândut terenul către societatea afiliată Rivus Investments, deținută 100% de către Iulius Mall Suceava, pentru 41,2 de milioane de euro.

Noul proiect include:

  • cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 mp
  • un centru cultural dedicat artelor performative
  • conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial
  • un model de abordare integrată a spațiilor verzi, prin conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente și prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale
  • un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală
  • eco-cartier integrat într-un proiect mixt
  • infrastructură velo-pietonală pe malurile Someșului
  • consolidarea unui nou pol de business
  • cea mai mare parcare subterană din țară, cu peste 6.000 de locuri.

Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Platforma industrială se întinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafața utilizată în prezent pentru producție este sub 30%, iar restul este nevalorificată sau reziduală. Fabrica va fi relocată anul acesta în zona industrială a orașului, în fosta hală Tricotaje Someșul, din Bulevardul Muncii. Peste 5 milioane de euro vor fi investite în relocarea, modernizarea și retehnologizarea unității de producție, a cărei activitate nu va fi întreruptă.

„Ne dorim să redăm orașului o parte a sa, transformând platforma Carbochim într-un spațiu al întregii comunități. Investiția de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar și pentru generațiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar și de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil și rezilient”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code