Economice

Japan Tobacco se gândeşte la vânzarea operaţiunilor din Rusia

Compania evaluează „diferite opţiuni pentru operaţiunile sale din Rusia, inclusiv un posibil transfer de proprietate”, având în vedere faptul că situaţia din această ţară este „dificilă şi impredictibilă”, scrie Agerpres.

Japan Tobacco este lider de piaţă în Rusia, cu o cotă de 37%, unde are patru fabrici şi 4.000 de angajaţi. La rândul său, Rusia este a patra mare piaţă de ţigarete din lume după volum, în condiţiile în care aproape o treime din adulţii din Rusia fumează.

Războiul din Ucraina a declanşat sancţiuni financiare şi restricţii comerciale împotriva Rusiei, inversând trei decenii de investiţii occidentale după colapsul URSS în 1991. Alţi producători de ţigarete au şi ei de gând să schimbe direcţia, Philip Morris International Inc. şi British American Tobacco Plc anunţând că intenţionează să iasă de pe piaţa din Rusia în timp ce Imperial Brands Plc şi-a transferat afacerile din Rusia către un grup de investitori locali.

La începutul lunii martie, Japan Tobacco a anunţat că va suspenda investiţiile şi marketingul în Rusia, dar că va continua producţia în această ţară. Acest anunţ a declanşat critici, în condiţiile în care multe branduri globale s-au retras de pe piaţa din Rusia şi multe guverne, inclusiv cel japonez, au introdus sancţiuni împotriva Moscovei.

Ministerul japonez al Finanţelor este cel mai mare acţionar la Japan Tobacco, controlând aproximativ o treime din acţiuni, care aduc anual guvernului de la Tokyo venituri de aproximativ un miliard de dolari sub formă de dividende.

În România, în primele nouă luni ale anului 2021, JTI a virat la bugetul statului român peste 4,28 miliarde de lei, în creştere cu circa 20% faţă de taxele plătite în aceeaşi perioadă din 2020. Suma reprezintă accize, TVA şi alte taxe, impozite şi contribuţii, plătite de cele două entităţi prin care compania îşi desfăşoară activitatea în România, JT International (Trading) şi JTI Manufacturing (Fabrica).

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 40.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code