Economice

Lipsa banilor este pe primul loc în topul motivelor pentru care tinerii nu vor să se căsătorească – studiu

Astfel, 55% din respondenţi au considerat că acesta este motivul principal pentru care tinerii nu vor să se căsătorească, în timp ce 44% din respondenţi cred că motivul este frica de eşec sau de a nu face alegerea potrivită. Al treilea motiv, invocat de 39% din respondenţi, este presiunea planurilor profesionale.

Potrivit studiului, o expresie a schimbărilor majore de la nivelul societăţii româneşti o reprezintă evoluţia vârstei de căsătorie, iar respondenţii au considerat că vârsta ideală pentru căsătorie este în intervalul 26 – 28 ani, cu 26 de ani ca vârsta ideală pentru femei, iar 28 de ani reprezentând vârsta ideală pentru bărbaţi.

De asemenea, datele obţinute sugerează faptul că aproape jumătate din numărul subiecţilor – 47% – au o părere mai bună asupra căsătoriei în detrimentul concubinajului.

Cu privire la formarea propriei familii în viitorul apropiat, aproape 1 din 5 persoane necăsătorite au precizat că nu intenţionează să se căsătorească sau să aibă o relaţie care să dureze toată viaţa. Astfel, 12% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei au ales această opţiune.

Pe categorii de vârstă, 70% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 24 şi 35 de ani prezintă probabilitatea cea mai mare de a se căsători în viitorul apropiat, urmaţi de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani (69%).

Pe de altă parte, 34% din respondenţi au menţionat că îşi doresc să aibă o relaţie cu un singur partener pentru toată viaţa, dar fără să se căsătorească.

Doar 37% dintre respondenţi consideră că într-o căsnicie bărbatul trebuie să fie mai mare ca vârstă decât femeia. Acest procent scade însă, cu cât creşte vârsta respondenţilor, astfel că 56% dintre tinerii între 18-24 de ani sunt de acord cu această afirmaţie, însă doar 28% dintre persoanele cu vârste între 45-55 de ani răspund similar.

O tendinţă similară este valabilă şi în cazul respondenţilor care consideră că persoana care trebuie să se preocupe mai mult de casă şi de creşterea copiilor este femeia: 30% dintre persoanele de peste 55 de ani sunt de acord cu această afirmaţie, iar procentul creşte proporţional pentru tinerii de 18-24 de ani, care sunt de acord cu această afirmaţie în proporţie de 55%.

Autorii studiului amintesc că datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că în anul 2020 s-au înregistrat 81.343 de căsătorii, cel mai mic număr de căsătorii înregistrat din 1946 până în prezent.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 21-25 ianuarie 2022, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban şi rural. Mărimea eşantionului a fost de 1.007 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1%, la un nivel de încredere de 95%.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code