Flux-stiri

LIVE UPDATE. A patruzeci și una zi de invazie. „Actualul conflict din Ucraina este cel mai dramatic eveniment de după cel de-al Doilea Război Mondial”

  • Rusia denunţă deciziile Germaniei şi Franţei de a expulza diplomaţi şi va riposta simetric.
  • Fostul prim-ministru ucrainean, Arseni Iațeniuk, afirmă că actualul conflict din Ucraina este cel mai dramatic eveniment de după cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU marți dimineață.

UPDATE 05:00

Ministrul francez al Justiției, Eric Dupont-Moretti, a oferit omologilor săi ucraineni sprijin în investigarea crimelor de război, strângerea de probe și aplicarea justiției

„I-am oferit omologului meu ucrainean și Procurorului General al Ucrainei sprijin operațional din Franța în investigarea crimelor de război. Trebuie strânse dovezi. Trebuie făcută dreptate”, a scris ministrul francez.

Ministrul finlandez al Economiei a declarat că Europa ar trebui să renunțe complet la importul de energie din Rusia, în ciuda faptului că ar înrăutăți nivelul de trai al europenilor.

UPDATE 04:00

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Andrei Deshchytsia, consideră că premierul ungar, Viktor Orban, ar trebui obligat să viziteze Bucha pentru a vedea crimele la care este complice

„Trebuie să îl luăm cu forța și să îl ducem acolo, pentru că nu vrea să știe asta”, a spus Andrei Deszczyca la postul de televiziune polonez, TVN24.

Potrivit acestuia, Viktor Orban ar trebui să fie și el responsabil pentru crimele armatei ruse.

„Sprijinindu-l pe Putin, chiar și verbal, el devine complice la aceste crime”, a spus ambasadorul ucrainean.

Peste 425 de copii au fost răniți în războiul din Ucraina

Până la 4 aprilie 2022, peste 425 de copii au fost răniți în războiul din Ucraina.

161 de copii au fost uciși și 264 de copii au fost răniți.

Aceste date nu sunt definitive.

UPDATE 03:00

Vicepremierul Ucrainei: Dacă nu-l oprim pe Putin, „acesta este doar începutul atrocităților”

Un grup de unsprezece primari de orașe ucrainene continuă să fie ținuți în captivitate de forțele ruse, a reiterat, luni, vicepremierul ucrainean.

„Acest lucru este absolut adevărat. Știm că toți primarii de orașe, se află în captivitate, sunt ținuți ostatici de ruși, din păcate nu ni-i dau înapoi”, a declarat, luni, Iryna Vereshchuk pentru Erin Burnett de la CNN.

„Din păcate, până acum nu am reușit să luăm legătura sau să eliberăm alți primari de orașe și nici măcar nu știm, credem că unii dintre ei au fost uciși”, a spus ea, vorbind prin intermediul unui translator.

Duminică, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Vereshchuk a declarat că 11 primari locali din regiunile Kiev, Kherson, Mykolaiv și Donețk „se află în captivitate rusească”.

CNN nu a putut verifica, în mod independent, aceste afirmații. Forțele rusești au reținut oficiali guvernamentali locali în mai multe cazuri în Ucraina.

În timp ce fotografiile cu cadavre de civili aliniate pe o stradă din Bucha au devenit rapid imagini de neșters ale conflictului, Vereshchuk s-a temut de noi violențe.

„Dacă nu îl oprim pe Putin astăzi, împreună, acesta este doar începutul acelor atrocități pe care le vom dezvălui mai târziu. Pentru că, în timp ce vorbim acum cu dumneavoastră, există… mai mult de 100.000 de civili, femei, copii, bătrâni, care mor în orașul Mariupol în acest moment”, a spus ea.

„Oamenii mor, mor de foame, de sete, de răni grave, de lovituri aeriene, mii dintre ei sunt uciși. Este un genocid, împotriva civililor ucraineni. Iar Putin, își dă seama că nu poate opri armata ucraineană și de aceea are o altă tactică. El torturează și violează civili ucraineni, femei, și asta face așa-numita sa a doua armată. Luptă împotriva civililor, iar noi se pare că doar privim neputincioși împotriva lor.”

UPDATE 02:00

Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU marți dimineață

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa, marți dimineață, Consiliului de Securitate al ONU, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului de Securitate.

Discursul va avea loc în timpul ședinței de informare a Consiliului de la ora 10:00 (ora Europei Centrale) privind Ucraina, a confirmat Mungo Woodifield pentru CNN.

Zelenski avertizează că numărul victimelor civile ar putea fi mai mare în alte orașe eliberate după Bucha

Numărul victimelor civile ar putea fi mult mai mare la Borodyanka și în alte orașe ucrainene eliberate decât la Bucha, a declarat, luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o alocuțiune video.

„Există, deja, informații potrivit cărora numărul victimelor ocupanților ar putea fi chiar mai mare în Borodyanka și în alte câteva orașe eliberate. În multe sate din districtele eliberate din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy, ocupanții au făcut lucruri pe care localnicii nu le-au văzut nici măcar în timpul ocupației naziste de acum 80 de ani. Ocupanții vor purta, cu siguranță, responsabilitatea pentru acest lucru”, a declarat Zelenski.

În Bucha, Zelenski a declarat că au fost ucise peste 300 de persoane, dar că numărul total al victimelor va crește, probabil, pe măsură ce întregul oraș va fi verificat.

Zelenski a subliniat importanța jurnaliștilor care documentează consecințele în orașele ucrainene eliberate.

„Oferim acces maxim pentru jurnaliști la Bucha și în alte orașe eliberate din Ucraina. Pentru sute de jurnaliști din întreaga lume. Și suntem interesați să avem mii de jurnaliști acolo. Cât mai mulți posibil! Pentru ca lumea să vadă ce a făcut Rusia”, a spus el.

Zelenski a avertizat că Rusia va încerca să ascundă urmele violențelor comise la Bucha și în alte orașe.

„Ei încearcă să denatureze faptele. Dar, ca și atunci, nu vor reuși. Ei nu vor putea să înșele întreaga lume”, a spus Zelenski.

Zelenski și-a reiterat apelul de a i se trimite mai multe arme pentru a lupta împotriva forțelor rusești.

„Subliniez încă o dată: Ucraina trebuie să primească toate armele necesare pentru a-i alunga pe ocupanți din țara noastră cât mai curând posibil, pentru a ne elibera orașele. Și dacă am fi primit, deja, ceea ce ne trebuie – toate aceste avioane, tancuri, artilerie, arme antirachetă și anti-navă, am fi putut salva mii de oameni”, a declarat el.

Reprezentantul permanent al Regatului Unit la ONU, Barbara Woodward, a declarat că pe 5 aprilie va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind crimele din Bucha

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit, Liz Trass a cerut excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Fostul prim-ministru ucrainean: „Putin va pierde acest război”

Fostul prim-ministru ucrainean, Arseni Iațeniuk, afirmă că actualul conflict din Ucraina este cel mai dramatic eveniment de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Acesta nu este doar un dezastru. Tot ceea ce [președintele rus Vladimir] Putin și așa-zișii săi acoliți și soldații săi au făcut poporului ucrainean, acestea sunt crime de război și crime împotriva umanității”, a declarat Iațeniuk pentru Jake Tapper de la CNN.

Cea mai mare întrebare, a spus Iațeniuk, este ce se va întâmpla, în cele din urmă, cu Putin și armata sa.

„Cum să îl aducem personal în fața justiției pe Putin și pe fiecare comandant în parte din lanț și pe fiecare soldat care a comis aceste atrocități împotriva poporului ucrainean”, a detaliat el.

Deși președintele rus pare să acționeze, în prezent, fără niciun fel de recurs, Iațeniuk a prezis că domnia lui Putin se va încheia cu un eșec.

„Încă mai cred că Putin va pierde acest război … Acesta este războiul împotriva lumii libere. Acesta este războiul împotriva, de fapt, fiecărei ființe umane. Acesta este războiul împotriva libertății”, a declarat el pentru Tapper.

„El va pierde acest război, dar trebuie să ne pregătim chiar acum … Cred că trebuie să lansăm urgent un fel de grup comun de investigație pentru a fi pregătiți să-l aducem pe Putin în fața justiției și să-l vedem pe Putin stând în spatele gratiilor.”

UPDATE 01:00

Lituania anunţă expulzarea ambasadorului Rusiei

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni seară, expulzarea ambasadorului Rusiei, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina şi la atrocităţile atribuite militarilor ruşi.

„Ca reacţie la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi ca reacţie la atrocităţile comise de forţele armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv oribilul masacru de la Bucha, Guvernul lituanian a decis reducerea reprezentării diplomatice, iar ambasadorul Federaţiei Ruse va trebui să părăsească Lituania”, a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, citat de cotidianul „Le Figaro”.

UPDATE 00:00

Premierul kosovar afirmă că Rusia comite „cu siguranță” crime de război

Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat, luni, într-un interviu acordat CNN, că Rusia comite „cu siguranță” crime de război în Ucraina.

„Aceste crime oribile pe care le vedem cu toții că se întâmplă în estul Ucrainei sunt, cu siguranță, crime de război și depinde de anchetatori să dovedească și crime împotriva umanității și genocid”, a declarat Kurti în cadrul unei discuții cu Bianca Nobilo de la CNN.

„Cred că [Kremlinul] a ordonat toate aceste mașini de război în aceste crime împotriva civililor neînarmați”, a spus Kurti, adăugând că Vladimir Putin ar trebui să se confrunte cu un tribunal internațional.

De asemenea, premierul a declarat că Kosovo își consolidează bugetul și capacitățile de apărare în cazul unei interferențe rusești sau al unui conflict de propagare în Balcanii de Vest.

Rusia denunţă deciziile Germaniei şi Franţei de a expulza diplomaţi şi va riposta simetric

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că va riposta la acţiunile Germaniei şi Franţei de expulzare a zeci de diplomaţi ruşi, criticând poziţiile proucrainene ale celor două ţări şi avertizând că relaţiile diplomatice vor continua să se deterioreze.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din Germania va limita spaţiul care să permită menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va conduce la deteriorarea suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, a transmis Ambasada Rusiei din Berlin, potrivit cotidianului „Le Monde”, denunţând decizia „inamicală” a Guvernului Olaf Scholz de expulzare a 40 de diplomaţi ruşi.

Un avertisment similar a transmis Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului prezidenţial de Securitate de la Moscova. „Ştie toată lumea răspunsul: va fi simetric şi distructiv pentru relaţiile bilaterale”, a atras atenţia Dmitri Medvedev.

The post LIVE UPDATE. A patruzeci și una zi de invazie. „Actualul conflict din Ucraina este cel mai dramatic eveniment de după cel de-al Doilea Război Mondial” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code