Economice

Lotus Eletre, prezentat cu „cel mai avansat pachet de aerodinamică activă” de pe piața SUV-urilor

Un SUV Lotus pare un sacrilegiu. Legendarul producător de mașini sport trece însă peste efectul năucitor al unui astfel de anunț asupra fanilor mărcii și, la fel ca Porsche în 2002 când a prezentat Cayenne, țintește supraviețuirea pe o piață în care SUV-urile și electrificarea fac legea.

Matt Windle, CEO al Lotus Cars, consideră că aceasta „este o transformare semnificativă care nu a mai fost întreprinsă niciodată în industria auto până acum”. E drept că nu există niciun producător de mașini sport care să fi trecut și la SUV-uri și la electrificare în același timp.

În prezentarea de la Londra, oficialii Lotus au menționat că viitorul SUV Eletre poate accelera de la 0 la 100 km în „mai puțin de trei secunde”, ceea ce îl face mai rapid chiar decât rivalul său britanic Aston Martin DBX (3,1 secunde), și că bateria sa de 100 kWh va asigura o autonomie de circa 600 km grație unei „înalte densități”. Din nefericire, nu există date despre compoziția chimică a acestei baterii.

Cum autonomia este un punct foarte important pe agenda oricărui potențial cumpărător de mașină electrică, cei de la Lotus susțin că noua platformă Electric Premium Architecture permite chiar amplasarea unor pachete mai mari de baterii. Având totuși în vedere că autonomia cu bateria de 100 kWh ajunge la 600 km, vehiculul deja rivalizează la acest capitol cu vârfurile de gamă ale unor concurenți precum Aston Martin DBX, Lamborghini Urus sau Porsche Cayenne.

Cu un design care, pe alocuri, amintește de supercar-ul Evija, noul Lotus Eletre a fost proiectat la Lotus Tech Creative Centre (LTCC) din Warwickshire, Marea Britanie, și va fi produs în China, la uzina din Wuhan. Exteriorul spectaculos este chiar depășit de ceea ce SUV-ul oferă în interior. De exemplu, habitaclul high-tech include un ecran de 15,1 inch care se retrage în planșa de bord atunci când șoferul nu îl consideră util. Informațiile necesare sunt însă prezentate în continuare grație unui head-up display cu realitate augumentată.

În domeniul sistemelor de comandă, control și siguranță, SUV-ul Lotus Eletre oferă cam tot ce este disponibil în prezent pe piață și, în plus, oficialii companiei spun că mașina va putea oferi „conducere autonomă de la un capăt la altul” atunci când aceasta va fi permisă de legislație, printr-un simplu upgrade de soft realizată over-the-air.

Parte a grupului chinez Geely, compania britanică Lotus Cars va începe livrările noului SUV Eletre în 2023 și speră ca acest pas să îi asigure o creștere a vânzărilor până la circa 100.000 de unități pe an la nivelul lui 2028. Pentru comparație, britanicii vând acum anual doar 1.500 de mașini.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code