Economice

Marea Britanie – Guvernul anunţă crearea unui organism independent pentru gestionarea finanţelor din fotbal

Miniştrii şi-au manifestat formal sprijinul lor pentru zece recomandări stabilite într-un raport publicat în noiembrie la cererea guvernului şi s-a sugerat, în mod special, o mai bună consultare a fanilor şi o distribuire mai corectă a câştigurilor din Premier League, campionatul cel mai bogat din lume, scrie Agerpres.

Fostul ministru britanic al Sporturilor, Tracey Crouch, a supervizat acest raport elaborat împreună cu suporterii şi comandat după scandalul provocat în aprilie 2021 de către proiectul Super Ligii europene, lansat de marile cluburi engleze, spaniole, italiene şi germane.

Miniştrii speră ca un organism independent să poată supraveghea finanţele cluburilor şi, eventual, să dispună de puterea de a le acorda licenţe şi de a le sancţiona.

Conform experţilor cabinetului de audit financiar Deloitte, în timpul sezonului 2018-2019, înaintea pandemiei de Covid-19, cluburile din a doua divizie engleză (denumită Championship) au cheltuit în medie 107 la sută din veniturile lor pentru salarii, cu mult peste noile obiective fixate de UEFA (70 la sută).

Guvernul doreşte, totodată, ca acest organism independent să poată institui noi proceduri de evaluare a proprietarilor de cluburi, prin efectuarea unui aşa zis „test de integritate”, în special pe fondul vânzării în curs a clubului Chelsea de către proprietarul rus Roman Abramovici, oligarhul vizat de sancţiunile occidentale după invazia din Ucraina.

Premier League, care gestionează sute de milioane de lire sterline, a admis că o reformă este necesară, dar nu este favorabilă punerii în practică a unui organism dotat cu puteri statutare de către guvern.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code