Economice

Mișcări de prețuri la carburanți: benzina se tot ieftinește, motorina nu. Diferență mare între prețuri

Petrom, liderul pieței de distribuție a caburanților a redus din nou prețul benzinei vândute în stațiile proprii, cu cinci bani pe litru azi. Astfel, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afița un preț al benzinei standard de 7,71 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard a rămas la 8,33 de lei/litrul, cât era și ieri

Astfel, diferența de preț dintre benzină și motorină a depășit 60 de bani pe litru – 62 în acest caz.

Benzina se ieftinește de fapt de mai multă vreme la stațiile din România. Astfel, la benzinăria monitorizată de noi, în data de 31 martie, benzina costa 7,81 lei/litrul, deci cu zece bani mai mult decât azi. Motorina nu a avut însă deloc aceeași evoluție, ba chiar s-a scumpit puțin, atunci costa 8,29 lei/litrul, acum costă 8,33 lei litru.

Diferențele de preț dintre cele două tipuri de carburanți sunt mai vizibile în zona noastră, mai afecatată de războiul din Ucraina și de efectele lui decât pe piața europeană. Astfel, după cum ați văzut, diferența de preț între cei doi carburanți este de peste 10 eurocenți pe litru, la noi. Mai mult decât dublă față de mediile de preț europene – potrivit ultimelor date Oil Bulletin, prețul mediu al benzinei în UE este de 1,92 euro/litru, iar cel am motorinei de 1,96 euro/litru.

Diferențele de preț la pompă sunt consecință a diferențelor de cotații. Astfel, prețul Platt’s Med pentru benzină era, la momentul redactării acestei știri, de 1.047 dolari/tonă, în timp ce cotația pentru motorină era de 1.138 de dolari/tona.

Acum trei săptămâni, marii comercianții de mărfuri arătau că, la nivel european și chiar global piețele sunt într-un deficit de motorină, de aceea acest combustibil se scumpește accentuat. Traderii mari vorbeau despre un “deficit sistemic” și nu se sfiesc să enunțe o posibilă raționalizare a acestui carburant în Europa, mai ales în situația în care livrările de petrol și produse rafinate din Rusia vor fi restricționate.

Puteți citi textul de atunci aici:

Criză de motorină, vizibilă și la noi, prin prețurile de la pompă. Traderii vorbesc chiar despre raționalizare în Europa dacă se taie livrările din Rusia

 

 

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code