Economice

Negociatorii ruşi şi ucraineni se întâlnesc la Istanbul. Atacuri ale forţelor ruse asupra unor depozite de combustibil şi muniţii – Război Ucraina, ziua 34, LIVE TEXT

Înainte de discuţiile bilaterale, o delegaţie turcă urmează să se întâlnească cu ambele părţi, a anunţat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după o şedinţă de guvern la Ankara. Şeful statului turc şi-a exprimat speranţa că, după mai mult de patru săptămâni de război în Ucraina, se va ajunge la un armistiţiu.

Negociatorii ruşi şi ucraineni s-au mai întâlnit faţă în faţă de trei ori, în apropierea frontierei Belarusului, iar următoarele runde de tratative s-au purtat prin videoconferinţă.

Kievul afirmă că obiectivele sale la negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi garanţii de securitate.

Moscova cere renunţarea la aderarea Ucrainei la NATO, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi recunoaşterea apartenenţei la Rusia a Crimeei, anexată în 2014.

Guvernul de la Ankara are în continuare relaţii bune cu ambele părţi şi se consideră un mediator în conflict. Turcia a găzduit deja o întâlnire a miniştrilor de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov, respectiv Dmitro Kuleba, în 10 martie. Dialogul acestora la Antalya nu a dus însă la progrese semnificative.

Atacuri ale forţelor ruse asupra unor depozite de combustibil şi muniţii

Rusia a atacat cu rachete un alt depozit de combustibil din nord-vestul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale, transmite marţi dpa.

Atacul a avut loc în regiunea Rivne, a anunţat luni, pe Telegram, guvernatorul regiunii Vitali Koval. Apărarea civilă s-a deplasat la faţa locului. Cu toate acestea, din cauza alertei aeriene continue, cetăţenii trebuie să rămână în adăposturile lor, a adăugat el.

Aceasta înseamnă că după Dubno, Luţk, Lvov, Mikolaiv şi mai multe tabere din apropierea capitalei Kiev, aproximativ o duzină de depozite de combustibil au fost cel puţin grav avariate până în acest moment.

Observatorii se tem că Ucraina, un important exportator agricol, s-ar putea confrunta cu o lipsă de combustibil la începutul sezonului de semănat.

Luni seara, armata rusă a informat despre noi atacuri în Ucraina. Astfel, două depozite mari de muniţii au fost distruse de rachete în regiunea Jitomir. În plus, trei avioane de luptă au fost doborâte. În oraşul-port Mariupol a fost distrus un elicopter care, potrivit Moscovei, ar fi trebuit să transporte într-o zonă sigură luptători din regimentul ucrainean Azov. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Partea rusă a acuzat din nou trupele ucrainene că au tras asupra civililor care fugeau din oraşele Sumî şi Zaporojie. De asemenea, Ucraina acuză în mod repetat trupele ruse că sabotează evacuarea civililor continuând să tragă.

Ministerul rus al apărării a declarat că până acum 469.683 de persoane, inclusiv 97.345 de copii, au fost duse în zone sigure din zonele în care au loc confruntări armate. Peste 105.000 de persoane au fost scoase din Mariupol fără implicarea autorităţilor ucrainene, a precizat ministerul. Autorităţile ucrainene acuză însă armata rusă că răpeşte civili.

Situaţia rămâne tensionată, în pofida unor victorii ale armatei ucrainene, spune Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situaţia rămâne una tensionată, în pofida unor victorii ale armatei ucrainene în conflictul cu Rusia, informează marţi dpa.

Apărătorii ucraineni au respins unităţile ruse din oraşul Irpin de lângă Kiev, a spus Zelenski în înregistrarea sa video realizată în timpul nopţii şi difuzată marţi dimineaţa pe Telegram.

Cu toate acestea, luptele continuă acolo şi în alte zone ale Ucrainei.

Trupele ruse controlează nordul regiunii Kiev şi au resurse şi forţe, a explicat Zelenski.

Situaţia rămâne dificilă şi în Cernigău, Sumî, Harkov, în regiunile Donbas şi cele din sudul Ucrainei.

Zelenski a cerut din nou înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Referitor la un embargo asupra livrărilor de petrol ruse care se discută în prezent în Europa, el a spus că sunt acum multe indicii care arată că o astfel de înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei va fi aplicată doar dacă Moscova va folosi arme chimice.

„Nu există cuvinte pentru asta. Cât de departe s-a ajuns. Să (stăm să) aşteptăm arme chimice”, a spus Zelenski.

Va fi înfiinţat un grup de experţi ucraineni şi internaţionali săptămâna aceasta pe lângă Preşedinţia de la Kiev, pentru a analiza sancţiunile împotriva Rusiei şi efectul lor.

Jumătate de milion de ucraineni s-au întors în ţară de la începutul invaziei ruse

Aproximativ 510.000 de ucraineni s-au întors din străinătate de la începutul invaziei ruse, potrivit poliţiei de frontieră a Ucrainei, transmite dpa.

Doar săptămâna trecută s-au întors 110.000 persoane, a declarat luni pentru cotidianul german Die Welt Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene.

Opt din zece persoane care au revenit erau bărbaţi. Majoritatea a venit din Polonia, a spus el.

Aproximativ 352.000 de ucraineni au părăsit Polonia pentru a reveni în ţara de origine de la începutul războiului, a anunţat luni poliţia de frontieră poloneză.

Înainte de începerea războiului, pe 24 februarie, în Ucraina trăiau aproximativ 44 de milioane de locuitori.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, aproximativ 3,9 milioane de persoane au fugit din Ucraina, dintre care 2,3 milioane în Polonia.

Ministerul britanic al apărării afirmă că mercenari Wagner sunt desfăşuraţi în estul Ucrainei

Mercenari ruşi din grupul Wagner sunt desfăşuraţi în estul Ucrainei, a anunţat luni ministerul britanic al apărării, care estimează că peste 1.000 de luptători ai grupării paramilitare ar putea fi aduşi să lupte în Ucraina, informează AFP.

„Gruparea militară privată rusă a grupului Wagner s-a desfăşurat în estul Ucrainei”, a declarat ministerul britanic pe Twitter.”Ar urma să desfăşoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv responsabili ai organizaţiei, pentru a realiza operaţiuni de luptă”, a adăugat acesta.

Cunoscuţi ca fiind apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, grupul Wagner şi paramilitarii săi sunt suspectaţi de comiterea de abuzuri în Mali, Libia şi chiar Siria.

„Din cauza pierderilor grele şi a unei invazii în mare parte blocate, Rusia a fost cel mai probabil forţată să îşi redesfăşoare personalul Wagner în Ucraina, în detrimentul operaţiunilor din Africa şi Siria”, estimează Londra.

La mijlocul lunii martie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că Rusia a întocmit liste cu 40.000 de luptători din armata siriană şi miliţiile aliate, gata să fie dislocaţi în Ucraina.

Potrivit unui declaraţii făcute vineri de un oficial occidental, forţele ruse îşi concentrează acum eforturile în Donbas, unde se confruntă cu „cele mai bine echipate şi mai antrenate forţe ucrainene”. De aceea,”forţele separatiste, întărite de forţele ruse şi personalul grupării Wagner din regiunile Lugansk şi Doneţk, încearcă să le înconjoare”.

Gruparea Wagner este una din cele 59 de companii şi personalităţi ruse vizate joi de o nouă serie de sancţiuni decise de Londra ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie. Pe lângă această grupare paramilitară au mai fost vizate gigantul rus al diamantelor Alrosa sau cel din domeniul hidrocentralelor, Rushydro. Peste 1.000 de persoane şi entităţi ruse au fost plasate până acum pe lista sancţiunilor britanice.

Autorităţile ucrainene anunţă că au reluat controlul asupra oraşului Irpin

Autorităţile ucrainene au anunţat luni seara că au reluat controlul asupra oraşului Irpin de la periferia Kievului, cucerit de forţele ruse, şi unde s-au dus lupte aprige, transmite AFP.

„Oraşul este acum eliberat, dar este încă periculos acolo”, a spus pe postul de televiziune ministrul de interne Denis Monastirski, confirmând anunţul primarului acestei localităţi devastate, situată la intrarea de nord-vest a capitalei Kiev.

„De fapt, iată ce se întâmplă acum în mod paralel: forţele armate înaintează, poliţia avansează şi imediat se face o curăţenie completă pe străzi”, a mai declarat ministrul.

Principalul punct de control pe drumul ce duce către Irpin din Kiev a fost deschis din nou luni, la două săptămâni după ce a fost închis pentru mass-media după moartea unui jurnalist american.

Luptele au continuat însă, în cursul zilei de luni fiind auzite aproximativ douăzeci de explozii de obuze puternice în pădurea de pini pe care o traversează această axă de şase kilometri, au remarcat la faţa locului jurnaliştii AFP.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code