Economice

Nicușor Dan, despre tramvaiele de la Electroputere VFU Pașcani: Posibil să ajungem la despăgubiri de câteva milioane de lei

„Este o situație juridică dificilă, cu contractul de la Pașcani, pentru că el a fost contractat de STB pe banii municipalității. Deci sunt două entități diferite. STB-ul l-a contractat fără să aibă buget pentru el. Bugetul ar fi urmat să vină de la municipalitate. Între timp, în aceeași perioadă, a fost un control al Curții de Conturi care a spus că tipul acesta, ca o entitate să facă achiziții pe banii alteia, nu este permis. Și atunci nu am putut să semnăm. O spunem și direct, din punct de vedere economic, nu este un contract viabil, pentru că acelea sunt tramvaie de 18 metri care costă aproape cât costă acestea de 36 de metri. Din această complicație juridică, o să se pronunțe instanțele până la urmă. Nimeni nu poate obliga Consiliul General să aloce bani pentru o licitație pe care a făcut-o STB-ul. Deci, până la urmă, posibil să ajungem la niște despăgubiri de ordinul câtorva milioane de lei pentru că nu se poate onora acest contract”, antipează primarul Capitalei.

Întrebat dacă furnizorul este din Rusia, edilul – șef a răspuns că „furnizorul este Electroputere Pașcani care la rândul lui are niște furnizori în spațiul sovietic, nu știu mai mult de atât și nu știu nici dacă reglementările actuale de interzicere a legăturilor comerciale cu Rusia pot să afecteze contractul.”

Licitația pentru atribuirea contractului de achiziție publică de furnizare având ca obiect „Tramvaie noi din gama de 18 m cu podea total coborâtă”, a fost lansată pe 30 septembrie 2019 de către  SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREȘTI STB SA, în calitate de entitate contractantă.

„Conform verificărilor efectuate pe portalul instanțelor de judecată și atâta timp cât instanța a constatat printr-o hotărâre definitivă că Muncipiul București – chemat în garanție, nu are calitate procesuală pasivă în cauza respectivă, nu suntem în măsură să vă furnizăm un răspuns pe acest subiect”, au transmis reprezentanții PMB la o solicitare ECONOMICA.NET cu privire la soarta achiziției tramvaielor de la Electroputere VFU Pașcani.

Aceștia au precizat că orice document emis de o instanță se adresează entității contractante, respectiv SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREȘTI STB SA.

La finele lunii iulie 2020 producătorul Electroputere VFU Pașcani a fost declarat câștigătorul licitației pentru 40 de tramvaie, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 60 de tramvaie.

Cinci luni mai târziu, nu numai că nu s-a semnat contractul, dar compania din Pașcani a fost anunțată că se anulează licitația, pe motiv de lipsă de fonduri.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code