Economice

Nivelul actual al ROBOR arată că piaţa interbancară vede o creştere mai rapidă a dobânzii BNR. În 6 luni, ROBOR la 3 şi 6 luni ajunge la 3,75% şi 4%

Indicii ROBOR la trei şi şase luni au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum. În total, mai sunt circa 6 zile bancare, ţinând cont de faptul că în zilele de vineri şi interbancarul se va închide la jumătate de fus orar faţă de cel normal. După cum apreciază economiştii şefi ai marilor bănci comerciale, nivelul ROBOR va continua să crească, ultimele valori arătând deja că rata indicelui a depăşit nivelul de de 2,75% la care băncile se pot împrumuta mai ieftin de la BNR decât din piaţă, conform ultimelor decizii de politică monetară.

ROBOR  la trei luni a crescut la 2,97%,  faţă de 2,93%, nivelul din şedinţa precedentă, şi  atinge  cea mai mare valoare din 20 martie 2020 şi până acum. ROBOR la şase luni a crescut la 3,11%, faţă de 3,09%, nivelul din şedinţa precedentă şi ajunge la cea mai ridicată valoare din 20 martie 2020 şi până acum. Aşa sună anunţul BNR despre evoluţia indicelui de referinţă pentru data de 22 decembrie.

Potrivit opiniei lui Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, piaţa interbancară de acum, analizată pe baza  valoaii indicilor de referinţă expuşi mai sus, arată că, piaţa interbancară a înglobat deja posibilele majorări ale dobânzii cheie care vor fi operate începâmd de anul viitor. Astfel, „nivelul ROBOR la 3 luni de ieri arată că în prima şedinţă de politică monetară a BNR, banca centrală va majora dobânda cu 25 de puncte de bază, după care ar trebui să urmeze instantaneu o altă majprare a dobânzii cheie, majorare care ar trebui că fie de 75 de puncte de bază până la finalul lunii iunie din 2022.Practic, asta echivalează cu o majorare a dobânzii cheie a BNR  cu 0,75% , adică un nivel de 2,5% la finele lui iunie 2022.

Pe de altă parte,  Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, arată că previziunile băncii pentru finalul lui 2021 sunt de 3% pentru final de 2021 pentru ROBOR la 3 luni şi 3,10 la cel de 6 luni. De asemenea,previziunile BCR pentru sfârşitul primului trimestru din 2022 sunt de 3,25% şi 3,50% pentru ROBOR la 3,respectiv 6 luni şi de 3,75% şi 4% pentru sfârşitul celui de+al doilea trimestru din 2022.

În plus, deciziile BNR care ar trebui să majoreze dobânda de politică monetară a BNR în trei paşi cu cîte 25 de puncte de bază depind foarte mult şi de deciziile băncii centrale a Poloniei, zlotul polonez fiind în acest moment moneda de referinţă pentru Europa Centrală şi de Est. Polonia şi România au la ora actuală cele mai mari rate ale inflaţiei din regiune, iar ritmul de majorare al dobânzii cheie a României depinde foarte mult şi de deciziile băncii centrale a Poloniei. „Dacă dobânda cheie a Poloniei va creşte mai repede decât cea a României, acest fapt va avea un impact mai puternic asupra deprecierii leului”, spune Adrian Codîrlaşu.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

 

The post Nivelul actual al ROBOR arată că piaţa interbancară vede o creştere mai rapidă a dobânzii BNR. În 6 luni, ROBOR la 3 şi 6 luni ajunge la 3,75% şi 4% appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code