Economice

Niveluri incredibile de preț pe piețele spot de energie: 2.000 de lei/MWh în România mâine, un nou maxim istoric, după cel de azi. Cifre șocante pe piețele din Europa

Energia tranzacționată azi cu livrare marți are un preţ mediu de 1.995 lei pe MWh pe piața pentru ziua următoare de la București. Este un nou maxim istoric, după precedentul atins cu doar o zi în urmă: 1.591 lei/MWh pentru energia cu livrare azi, tranzacționată ieri. Așadar, o creștere de preț de 400 de lei/MWh într-o singură zi!

De asemenea, a fost atins și nivelul maxim istoric orar – 2.600 lei pe MWh, care a fost înregistrat pentru intervalul 19.00 al zilei de marți. De altfel, în 15  intervale orare ale zilei de marți energia s-a tranzacționat luni la București la prețuri de peste 2.000 lei/MWh.

De data aceasta, prețul spot de la noi, chiar dacă este la acest nivel maxim istoric (395 de euro), este sensibil mai mic decât cel din Ungaria (420 de euro), singura piață cu acces la rețeaua din vestul Uniunii Europene cu care România are conexiune fizică. La fel ca și ieri însă, este mai mare însă decât cel din Bulgaria, țară care a intrat recent în mecanismul de cuplare a prețurilor spot. În toate intervalele orare ale zilei de luni, în rețeaua românească intră energie din piața bulgară. De asemenea, toată ziua, din rețeaua noastră se livrează energie în rețeaua bulgară.

Prețurile sunt de-a dreptul neverosimile și la nivel european, ba chiar șocante pe unele piețe. Astfel, în Franța prețul mediu al zilei de mâine este de 442 de euro. Prețuri medii de peste 400 de euro/MWh au fost înregistrate pe mai multe piețe: Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, Belgia, Olanda, Slovenia, Croația.

Creșterile sunt de zeci de euro/MWh față de ziua precedentă. În Franța, de exemplu, creșterea de ieri pe azi a fost de 60 de euro. În Germania prețul a sărit, atenție, cu 100 de euro/MWh în doar o zi. În termeni de sume absolute, aceste creșteri sunt o premieră pe piețele din Europa.

Vedeți mai jos prețurile de mâine

Preţul-record la energie electrică din aceste zile din România şi din toată Europa este cauzat de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa, după descoperirea unor defecţiuni, a declarat, luni dimineață, Ion Lungu, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Franţa a închis unele capacităţi nucleare, după ce au fost descoperite defecţiuni. Preţurile sunt foarte mari în aceste zile în toată Europa”, a spus Lungu.

El a făcut aceste afirmații înainte de închiderea pieței de azi, cu referire la maximul istoric de ieri.

Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg.Pornirea altor două reactoare, care erau oprite pentru mentenanţă de la începutul toamnei şi ar fi trebuit redeschise acum, a fost amânată pentru primăvară, după ce au fost descoperite alte defecţiuni.

Aceste reactoare acopereau cam 10% din capacitatea instalată a Franței

The post Niveluri incredibile de preț pe piețele spot de energie: 2.000 de lei/MWh în România mâine, un nou maxim istoric, după cel de azi. Cifre șocante pe piețele din Europa appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code