Economice

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas au obținut un grant de 14 mil. USD de la USTDA pentru reactoarele mici modulare (SMR) de la Doicești

Grant-ul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa proiectul dezvoltării primei centrale nucleare SMR din România, potrivit unui comunicat de presă.

“Studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară și un plan de execuție a analizei de impact asupra mediului. Studiul FEED continuă studiul USTDA recent finalizat în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opțiuni tehnologice și o foaie de parcurs pentru acordarea de licențe pentru proiectul SMR. Studiul FEED va încorpora recomandările misiunii SEED a AIEA solicitată de Nuclearelectrica din august 2022”, arată comunicatul.

„Acționăm în baza angajamentului pe care președintele Biden l-a făcut în timpul lansării Parteneriatului pentru Infrastructură și Investiții Globale în iunie, când a anunțat sprijinul guvernului SUA pentru acest proiect important de dezvoltare a unei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni în România”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA. „Mai multe agenții guvernamentale americane și sectorul privat din SUA lucrează în parteneriat cu România pentru a sustine atingerea obiectivelor climatice și cele privind securitatea energetica. Împreună promovam proiecte ambițioase și de mare importanță care modelează un viitor energetic mai curat și mai sigur pentru Europa de Est și pentru întreaga lume”.

„Prin acest nou grant oferit de USTDA, suntem mândri că România este recunoscută ca un partener de încredere și cu experiență pentru implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica. „Avem 26 de ani de experiență în operare nucleară la cele mai inalte standarde de siguranță și peste 50 de ani de experiență în dezvoltarea industriei nucleare; avem un organism de reglementare cu experiență și un lanț de aprovizionare sigur, precum și un sistem educațional profesionist în domeniul tehnologiei și ingineriei. Avem toate atuurile și suntem pregătiți ca împreună cu Statele Unite, ca urmare a celor peste 50 de ani de parteneriat al țărilor noastre în domeniul nuclear, să implementăm cea mai avansată tehnologie nucleară civilă și să promovăm beneficiile energiei nucleare ca sursă de energie accesibilă, curată, sustenabilă și rezilientă.”

Se estimează că prima centrală bazată pe proiectul SMR al NuScale va intra în funcțiune în Statele Unite până la sfârșitul deceniului. Studiul FEED finanțat de USTDA va facilita implementarea acestui proiect în România, concentrându-se pe adaptarea sa la cerințele specifice ale amplasamentului pe amplasamentul preferat de la Doicești, locația unei foste centrale pe carbune.

„NuScale este mândră să beneficieze de sprijinul continuu al USTDA pentru a aduce în România beneficiile unei centrale SMR NuScale, curată și sustenabilă”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power. „Faptul că avem parte de sprijinul guvernului SUA în FEED faza 1 vorbește despre rolul pe care tehnologia NuScale îl va juca în consolidarea securității energetice a României și în furnizarea de energie cu zero emisii de carbon pentru generațiile viitoare. În plus, vorbește despre istoricul României în ceea ce privește operarea nucleară sigură și capacitatea de a implementa cu succes tehnologia noastră de tip SMR.”

În septembrie 2022, Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe amplasamentul fostei centrale pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code