Economice

Numărul americanilor care cer ajutoare de șomaj, la cel mai scăzut nivel din 1969

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut cu 28.000, la 187.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 19 martie, cel mai redus nivel din septembrie 1969. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de şomaj, numărul este în continuă scădere.

Analiştii se aşteptau ca numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj să se situeze la 212.000.

Soliditatea pieţei forţei de muncă ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze cu o jumătate de punct procentual rata dobânzii, la următoarea reuniune de politică monetară, din mai.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA a majorat cu un sfert de punct procentual rata dobânzii, la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50%, şi a previzionat că până la finalul anului dobânda de politică monetară se va situa la un interval cuprins între 1,75% şi 2%, o abordare agresivă în condiţiile în care rata inflaţiei este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

„Companiile americane nu fac concedieri deoarece ştiu cu ce dificultăţi enorme se confruntă în găsirea de angajaţi. Dacă cererile pentru alocaţii de şomaj rămân sub 20.000 o perioadă de timp, pentru Fed va fi un imbold”, a apreciat Ryan Sweet, economist la Moody’s Analytics, în Pennsylvania.

Cele mai semnificative scăderi ale numărului de cereri pentru alocaţii de şomaj s-au înregistrat în California, Michigan, Kentucky şi Illinois.

Încă nu sunt indicii că invadarea Ucrainei de către Rusia, care a dus preţul benzinei la un nivel record în SUA, a afectat piaţa forţei de muncă. dar perturbările din lanţurile globale de aprovizionare afectează companiile.

La finalul lunii ianuarie, existau 11,3 milioane de locuri de muncă vacante în SUA.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code