Economice

O coaliție de state occidentale condusă de SUA a inițiat un grup care să vâneze averile oligarhilor ruși

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen (foto), şi secretarul de stat pentru Justiție, Merrick Garland, au discutat virtual cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii, Australiei, Canadei şi Japoniei.

„Sancţiunile noastre, restricţiile noastre comerciale şi alte măsuri au avut deja un cost semnificativ pentru Rusia (…) Acest grup de lucru multilateral îl va creşte şi mai mult”, a comentat Janet Yellen, citată într-un comunicat de presă.

„Statele Unite lucrează deja cu partenerii internaţionali pentru a îngheţa şi confisca bunurile din întreaga lume aparţinând oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni”, a adăugat Merrick Garland.

În ultimele trei săptămâni, Statele Unite au furnizat astfel informaţii care au contribuit la sechestrarea de către partenerii lor a numeroase nave a căror valoare acumulată se ridică la câteva sute de milioane de dolari, potrivit comunicatului Trezoreriei.

Iahturile aparţinând oligarhilor ruşi au fost imobilizate în special în Italia, Franţa şi Spania. Dar sechestrarea rămâne rară, având în vedere dificultăţile legale şi aranjamentele financiare complexe care îi ascund pe proprietarii acestor bunuri.

Membrii grupului de lucru, a cărui înfiinţare fusese anunţată la sfârşitul lunii februarie, au discutat modalităţile de aplicare concretă a sancţiunilor, necesitatea păstrării probelor care să justifice un sechestru şi urmărirea penală a celor care i-ar ajuta pe oligarhi să eludeze măsurile punitive.

În Statele Unite, o echipă numită KleptoCapture, compusă din o duzină de procurori şi anchetatori din mai multe servicii, s-a dedicat acestei sarcini încă de la formarea ei la 2 martie.

În comunicat, Trezoreria adaugă faptul că va începe să ofere recompense pentru orice informaţie ce ar duce la îngheţarea sau confiscarea bunurilor dobândite prin corupţia unor responsabili guvernamentali străini, inclusiv în Rusia.

De la intrarea trupelor ruse în Ucraina, ţările occidentale au adăugat mulţi oameni de afaceri ultra-bogaţi, consideraţi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, pe lista personalităţilor vizate de sancţiuni. Ele speră să slăbească astfel sprijinul de care se bucură omul forte al Kremlinului, notează AFP.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code