Economice

O coloană de autobuze cu refugiați din Mariupol a ajuns în Zaporojie. Trei rachete au lovit o zonă rezidențială din apropiere de Odessa – Războiul din Ucraina LIVE TEXT ziua 38

ZIUA 38 – Război în Ucraina

Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari

Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

„Statele Unite au angajat deja peste 2,3 miliarde de dolari în asistenţă militară pentru Ucraina de când administraţia Biden a preluat mandatul, dintre care peste 1,6 miliarde de dolari în asistenţă militară după invazia neprovocată şi premeditată din partea Rusiei”, a spus John Kirby.

Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma.

„Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în sprijinul campaniei sale eroice de respingere a războiului decis de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în comunicatul său de presă.

Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţi militare suplimentare necesare pentru a ajuta armata Ucrainei să „îşi apere ţara”, potrivit Casei Albe.

Conform unui comunicat al executivului american, în cadrul conversaţiei telefonice de 55 de minute care a avut loc miercuri, cei doi preşedinţi au menţionat „modul în care Statele Unite lucrează zi şi noapte pentru a răspunde principalelor solicitări ale Ucrainei de asistenţă în materie de securitate”.

Zelenski: Peste 3.000 de persoane au fost salvate din Mariupol

Peste 3.000 de persoane au fost „salvate” din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi (vineri) coridoarele umanitare au funcţionat în trei regiuni: Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Am reuşit să salvăm 6.266 de persoane, dintre care 3.071 din Mariupol”, a spus preşedintele.

Vineri seara, AFP a observat că aproximativ 30 de autobuze cu persoane evacuate au ajuns în Zaporojie, unele dintre ele transportând persoane care fugiseră pe cont propriu din Mariupol şi au fost preluate ulterior pentru a fi transportate în teritoriul controlat de Kiev. Aceşti locuitori din Mariupol reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi. AFP notează că nu este clar dacă preşedintele Zelenski a făcut referire la aceleaşi persoane.

Trei rachete au lovit o zonă rezidențială din apropiere de Odessa

Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidenţială din apropierea oraşului-port Odesa din sudul Ucrainei, a informat guvernatorul local Maksim Marcenko într-o înregistrare video postată online, transmit Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

„Inamicul tocmai a efectuat o lovitură cu trei rachete asupra unei aşezări”, a spus oficialul ucrainean.

Guvernatorul Maksim Marcenko a afirmat că atacul s-a soldat cu victime, dar nu a oferit mai multe detalii.

Informaţia nu a putut fi iniţial verificată în mod independent.

Rusia neagă că atacurile sale îi vizează pe civili.
Înaintea vizitei efectuate de Roberta Metsola, s-au mai deplasat la Kiev, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu Ucraina, premierii polonez, ceh şi sloven, pe 15 martie.

O coloană de autobuze cu refugiați din Mariupol a ajuns la Zaporojie

O coloană de autobuze ce transporta persoane strămutate, inclusiv locuitori ai oraşului-port asediat Mariupol, a sosit vineri seară în Zaporojie, oraş controlat de armata ucraineană, transmite AFP, citată de Agerpres.

Autobuzele transportau locuitori din Mariupol care reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi, potrivit declaraţiilor celor sosiţi şi a afirmaţiilor unor oficiali ucraineni.

Această informaţie a fost confirmată pe Telegram de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

„De astăzi, în timp ce înregistrăm acest clip video, autobuzele sunt deja pe drum, pentru a aduce în siguranţă locuitori din Mariupol, 42 de autobuze”, a spus ea.

AFP a putut observa aproximativ treizeci de autobuze.

„Ştim cât de mult speraţi să fiţi salvaţi. În fiecare zi vom încerca să venim până când veţi avea şansa de a părăsi oraşul şi, cel mai important, de a trăi liniştit”, a adăugat vicepremierul ucrainean.

Joi, Irina Vereşciuk a declarat că guvernul ucrainean trimite 45 de autobuze pentru a evacua civili din Mariupol, după ce Moscova a anunţat un armistiţiu.

Comitetul International al Crucii Roşii (CICR), care urma să ia parte la evacuare, a anunţat vineri că echipa sa trimisă la Mariupol a fost nevoită să se întoarcă, evacuarea planificată a miilor de civili din acest oraş-port asediat de forţele ruse fiind imposibilă vineri.

Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru vizita în Ucraina a președintelui Parlamentului European Roberta Metsola

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri recunoştinţa faţă de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru că s-a deplasat la Kiev, calificând drept eroică această vizită, informează AFP, citată de Agerpres.

Metsola, aleasă preşedintă a Parlamentului European pe 18 ianuarie, este primul lider al unei instituţii europene care vizitează capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Vreau să vă mulţumesc personal Roberta şi echipei dumneavoastră, într-un moment atât de important pentru ţara noastră (…) astăzi când ucrainenii cred în fapte şi măsuri concrete, că daţi dovadă de eroism, căci astăzi este un gest de eroism să veniţi în Ucraina”, a declarat preşedintele Zelenski, îmbrăcat într-un tricou kaki, în timp ce saluta delegaţia europeană, potrivit unei înregistrări video postate de preşedinţia ucraineană.

Liderul de la Kiev i-a mulţumit doamnei Metsola pentru sprijinul acordat Ucrainei de Parlamentul European.

„Apreciem foarte mult toate aceste demersuri. Şi cum vedem totul de acum încolo prin prisma prieten/neprieten, (…) deoarece zona gri nu mai există pentru noi în diplomaţie (…) ne bucurăm că sunteţi de partea luminii şi a binelui în ceea ce priveşte Ucraina”, a adăugat preşedintele Zelenski.

„Aţi venit şi este un semnal foarte important. Vă suntem recunoscători şi nu vom uita”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code