Economice

Oana Bejan, Danone: Sunt dificultăți cu disponibilitatea materiei prime

Danone, liderul pieței iaurturilor din România, procesează anual la fabrica sa din București aproximativ 60.000 de tone de lapte, din care 90% provine de la fermieri locali. Compania lucrează cu 23 de ferme mari, însă există unele sincope cu aprovizionarea. „Ne dorim să producem în continuare în România și să ajungem la procent maxim de lapte românesc. Există dificultăți la nivelul fermirilor, există ferme care se închid, piața din România este deficitară”, a declarat în cadrul unui eveniment organizat de retailerul Penny, Oana Bejan, National Sales Director Danone România.

Potrivit acesteia, compania importă lapte materie primă doar când nu există cantități suficiente local.

În ceea ce privește consumul de iaurt la nivel local, managerul Danone spune că de trei ani piața este complet imprevzibilă. „În ultimii trei ani tot ceea ce știm în materie de preferințe de consum este că se află în permanentă schimbare. În ultmii trei ani caracteristica principalaă a pieței este lipsa de predictibilitate și atunci agilitatea noastră și a partenerilor este foarte importantă”, mai spune Bejan.

Din datele Institutului Național de Statistică, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în primele opt luni ale anului cu 3,8% față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, din ianuarie şi până la finele lunii august, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut cu 11,6% faţă de intervalul similar din 2021, până la 95.600 de tone.

 

În ceea ce privește prețurile la poarta fermei, ultimele date ale Comisiei Europene indică pentru luna septembrie o medie de 46,08 euro 100 de kilograme. Aceasta după ce în iulie, prețul mediu era sărise de 49 de euro 100 de kilograme. Ca trend, în august 2022, laptele vândut la poarta fermei era în medie cu 47% mai scump decât în perioada similară a anului trecut. La nivelul UE, scumpirea medie era de 43,9%.

Citește și:

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code