Economice

„Obiective” pentru China în 2023: „Se va strădui să recalibreze” relaţiile cu SUA, va încerca „să intensifice încrederea şi cooperarea” cu Rusia şi o creştere solidă şi constantă a relaţiilor cu UE

Cu ocazia unui simpozion online desfăşurat în ultima săptămână a lunii decembrie, Wang a dat asigurări că Beijingul caută ca relaţiile cu Washingtonul să revină ”pe drumul cel bun”, precum şi ”să promoveze o creştere solidă şi constantă” a legăturilor cu Europa, scrie Agerpres.

Relaţiile dintre China şi SUA au început să se deterioreze în 2018, când preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a început un război comercial cu China care ulterior s-a extins în domenii precum tehnologia şi diplomaţia, notează EFE.

În vară, vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a exacerbat tensiunile dintre cele două mari puteri.

Totuşi, în noiembrie, pe marginea summitului G20, a ţărilor cu economiile cele mai dezvoltate şi a statelor emergente, desfăşurat în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au fost protagoniştii unei apropieri, în încercarea de a evita ca tensiunile dintre ei să se transforme într-o confruntare armată.

Totodată, în februarie, cu puţin timp înaintea invaziei ruse din Ucraina, liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing ”prietenia fără limite” dintre cele două naţiuni.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, China a menţinut o postură ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea ”integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi atenţie pentru ”preocupările legitime ale tuturor ţărilor”, referindu-se la Rusia.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 37 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code