Economice

Oligarh rus, apropiat al lui Putin: Naţionalizarea ne-ar readuce în 1917

Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia potrivit Forbes, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care joacă hochei, scrie Agerpres.

„Nu ar trebui să închidem uşa ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm”, a scris Potanin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Potanin a mai spus că o confiscare a activelor companiilor care au părăsit Rusia ar pune ţara în afara investitorilor timp de mai mult decenii. „Asta ne-ar da înapoi cu 100 de ani, până în 1917, iar consecinţele, o lipsă globală de încredere în Rusia în rândul investitorilor, le-am resimţi timp de mai multe decenii”, a adăugat Potanin.

Vladimir Potanin este cel mai mare acţionar de la Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel. De asemenea, MMC Norilsk Nickel produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.

În data de 28 februarie, la doar patru zile după debutul invaziei Ucrainei, un alt oligarh rus, Oleg Deripaska, a făcut şi el un apel pentru sfârşitul „capitalismului de stat” în Rusia, în contextul crizei provocate de sancţiunile occidentale.

Confruntată cu un val de sancţiuni internaţionale, care au provocat o prăbuşire a rublei şi o accelerare a inflaţiei, Rusia a adoptat măsuri pentru a limita, pe cât posibil, fuga valutelor şi capitalurilor străine.

Fără a pronunţa cuvântul „naţionalizare”, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a vorbit joi de numirea unor administratori „externi” la conducerea firmelor la care acţionarii majoritari sunt companii străine, şi care în ultimele săptămâni au anunţat că vor părăsi Rusia,”pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze”.

Numeroase companii străine au anunţat că îşi suspendă activităţile în Rusia, de la Coca-Cola şi H&M, până la McDonald’s, Ikea, Shell sau BP.

Premierul rus Mihail Mişustin i-a raportat joi preşedintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit ţara.

Mecanismele exacte ale acestei proceduri nu sunt clare, deşi în cadrul elitei ruse are loc o dezbatere acerbă despre cât de severă ar trebui să fie reacţia Rusiei la sancţiunile occidentale.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancţiuni severe aproape asupra întregului sistem financiar şi comercial al Rusiei ca urmarea invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Putin a declarat că „operaţiunea militară specială” din Ucraina este esenţială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce SUA au extins NATO până aproape de frontierele Rusiei şi i-a susţinut pe liderii prooccidentali de la Kiev.

Ucraina afirmă că se bate pentru existenţa sa ca stat, în timp ce SUA şi aliaţii lor europeni şi asiatici au condamnat invazia rusă. China a lansat un apel la calm.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code