Economice

OMV depreciază cu două miliarde de euro valoarea activelor din cauza retragerii din Rusia

Luna trecută, acţionarul majoritar de la OMV Petrom a anunţat că Rusia nu va mai una din regiunile sale cheie, alăturându-se altor mari companii energetice occidentale care au decis să se retragă din Rusia

Potrivit OMV, grupul a recurs la o depreciere de un miliard de euro în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2, care a fost oprit de autorităţile de la Berlin. În plus, au fost decise ajustări ale valorii contabile la două entităţi ruseşti prin intermediul cărora OMV deţine o participaţie de 24,99% la zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye din Rusia, ceea ce înseamnă o lovitură suplimentară de un miliard de euro.

Aceste deprecieri vor fi incluse în rezultatele financiare pe primul trimestru, care urmează să fie date publicităţii în data de 29 aprilie.

De asemenea, OMV a anunţat vineri că producţia sa de hidrocarburi a scăzut în primul trimestru al acestui an, până la 457.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 491.000 barili echivalent petrol pe zi în ultimul trimestru al anului trecut. Această scădere se datorează în principal unei diminuări a producţiei de gaze, până la 262.000 de barili echivalent petrol pe zi în T1 2022, de la 298.000 barili echivalent petrol pe zi în T4 2021.

În schimb, marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la un nivel record de 9,75 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T1 2022, de la 6,25 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T4 2021 şi 1,68 dolari pentru un baril de echivalent petrol în primul trimestru al anului trecut.

„Impactul pozitiv al unei marje de rafinare mai mari a fost contracarat de creşterea costurilor cu utilităţile şi a cotaţiilor la ţiţei brut”, a precizat grupul austriac.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code