Economice

Pagube importante, morți și răniți după valul de tornade din SUA

„Este o tragedie”, a declarat Joe Biden, „şi încă nu ştim câte vieţi au fost pierdute, nici amploarea totală a pagubelor”, în timp ce au fost înregistrate cel puţin 78 de decese, dintre care mai mult de 70 numai în statul Kentucky.

Agenţiile federale de răspuns la dezastre au început deja să se desfăşoare în zonele afectate, a spus Joe Biden care a promis că „statul federal va face tot ce poate pentru a ajuta”.

Declararea stării de urgenţă a fost anunţată în Kentucky, a mai spus liderul administraţiei de la Washington, iar altele ar putea urma dacă guvernatorii statelor afectate de dezastru solicită acest lucru.

Joe Biden a spus că intenţionează să meargă la faţa locului în Kentucky, dar a subliniat că nu vrea „să obstrucţioneze” operaţiunile de salvare.

Preşedintele american a mai subliniat că fenomenele meteorologice sunt „mai intense” odată cu încălzirea globală, fără însă a stabili o legătură de cauzalitate directă între schimbările climatice şi dezastrul care a îndoliat ţara vineri seară.

Circa 80 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în urma unei serii de tornade devastatoare care au făcut ravagii în Kentucky şi alte state americane, vineri seară şi la primele ore ale zilei de sâmbătă, conform guvernatorului din Kentucky, Andy Beshear.

Una dintre cele mai grele nopţi din istoria Kentucky

Mai multe tornade au lovit statul Kentucky după lăsarea întunericului, provocând pagube în cel puţin 12 comitate. Tornada principală s-a deplasat pe o suprafaţă de peste 320 de kilometri în Kentucky, a declarat guvernatorul statului, Andy Beshear.

„Rapoartele sunt cu adevărat sfâşietoare. A fost una dintre cele mai grele nopţi din istoria Kentucky, iar modul în care unele zone au fost afectate este greu de exprimat în cuvinte”, a declarat guvernatorul.

Unele dintre cele mai grave distrugeri au fost în Mayfield, în vestul statului Kentucky. Aproximativ 110 persoane se aflau în interiorul unei fabrici de lumânări din zonă în momentul în care a lovit tornada, care a dărâmat acoperişul, a spus Beshear. „Credem că vom pierde cel puţin câteva zeci dintre aceste persoane”, a precizat oficialul.

Aproximativ 56.000 de locuitori din Kentucky sunt afectaţi de o pană de curent, a notat guvernatorul.

Andy Beshear a declarat stare de urgenţă şi a anunţat că desfăşoară zeci de forţe de intervenţie în comunităţi.

Arătând spre o hartă a statului Kentucky, Beshear a spus: „Credem că au fost probabil patru tornade. Nu doar una. Au lovit în mai multe locuri din Kentucky. De aceea atât de multe comitate au suferit daune semnificative”.

Depozit Amazon prăbușit

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui depozit al gigantulului de comerţ online Amazon în tornadele care au lovit SUA.

„Am identificat 45 de membri ai personalului care au reuşit să scape din clădire, unul care a trebuit să fie transportat pe cale aeriană la un spital din zonă pentru a primi îngrijiri şi şase morţi”, a declarat James Whiteford, şeful pompierilor din Edwardsville (Illinois).

Şeful pompierilor din acest oraş cu 25.000 de locuitori a mai spus că operaţiunile de salvare s-au încheiat mai devreme după-amiază, făcând loc operaţiunilor de recuperare a cadavrelor.

O mare parte din acoperişul depozitului Amazon a fost smulsă, în timp ce unul dintre pereţi s-a prăbuşit în clădire.

„Suntem profund întristaţi de vestea că membri ai familiei noastre Amazon au murit din cauza furtunii la Edwardsville”, a declarat pentru AFP Kelly Nantel, purtătoare de cuvânt a grupului. „Continuăm să oferim sprijin angajaţilor şi partenerilor noştri din zonă”, a spus ea.

The post Pagube importante, morți și răniți după valul de tornade din SUA appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code