Economice

Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi

Românii sunt printre cei mai risipitori europeni, într-un an aruncând la gunoi peste 3,4 milioane de tone de mâncare, arată ultimele date ale Comisie Europene.

Spre comparație, în Bulgaria risipa alimentară este estimată la 970,4 mii de tone, în Slovacia – 208.000 de tone, Estonia- 214,4 mii tone, Finlanda 775,9 mii de tone, Ungaria- 1,5 milioane de tone, Austria și Cehia- câte 1,4 milioane de tone. Totuși, în Germania se risipește și mai mult decât în România, respectiv 12,4 milioane de tone, în Spania- 13,1 milioane de tone, în Franța -10,9, iar în Polonia- 7,2 milioane de tone.

În cazul României, 63% din tot ceea ce se aruncă, adică 2,1 milioane de tone de mâncare, provine de la consumatorul final. Acesta este responsabil de cele mai mari cantități irosite în absolut toate statele europene. Se evidențiază Luxembourg, unde 82,9% din cele 55,7  mii de tone aruncate în total  provin de la consumatori și Grecia unde doar 56% din cele 2,1 milioane de tone aruncate sunt generate de consumatori.

În rest, 18,3% dintre deșeuri sunt generate în procesele de procesare și fabricație, 11,7% în faza de producție primară și 6,9% în faza de distribuție și în magazine.

„Pentru fiecare țară, etapa de consum este identificată ca fiind cea care contribuie cel mai mult la cantitatea totală de deșeuri alimentare generate.La nivelul UE și pe întregul lanț de aprovizionare, grupurile de alimente care produc cea mai mare cantitate de deșeuri alimentare în general sunt legumele, fructele și cerealele, deși există variații importante de la o țară la alta”, arată specialiștii Comisie Europene care au dezvoltat o nouă metodă de calcul prin care pot estima nivelul risipei alimentare în fiecare stat membru.

Dintre alimentele aruncate,  24,9% sunt legume, 18,7% din ce se aruncă sunt cartofi,  17,5% sunt fructe și 17,3% sunt cereale. Carnea aruncată reprezintă 8,5% din tot ce ajunge la gunoi. Mai exact, vorbim despre 833,7 mii de tone de legume, adică aproximativ 23% din producția internă de legume dintr-un an, 646,4 mii de tone de cartofi, adică 24% din producția locală anuală de cartofi și de 604,9 mii de tone de fructe, adică 72% din ceea ce produce România.

Citește și

The post Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code