Economice

Parisul condamnă lansarea unei rachete iraniene în mijlocul negocierilor despre programul nuclear

”Franţa condamnă această lansare care nu este conformă cu rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”, a indicat diplomaţia franceză într-un comunicat. ”Aceste activităţi sunt cu atât mai regretabile cu cât ele intervin într-un moment când înregistrăm progrese în negocierile nucleare de la Viena”, a adăugat MAE francez, scrie Agerpres.

Iranul a anunţat joi că a lansat o rachetă care transportă trei aparate pentru cercetări spaţiale.

Potrivit comunicatului diplomaţiei franceze, citat de Agerpres, programul balistic iranian este o sursă de îngrijorare pentru comunitatea internaţională. Parisul îi cere Iranului să-şi ”respecte obligaţiile, inclusiv cele referitoare la transferurile de arme şi de tehnologii sensibile”.

La Viena au loc în prezent discuţii pentru salvarea acordului internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015. Pactul este aproape mort, după retragerea unilaterală în 2018 a administraţiei Trump, care a reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului, în cadrul unei politici de presiune maximală asupra Iranului.

Negocierile au fost relansate la sfârşitul lunii noiembrie, după cinci luni de întrerupere între Iran şi ţările care încă fac parte din acord – Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China. Ele urmăresc să obţină revenirea în acord a SUA, care participă la negocieri în mod indirect, scrie Agerpres.

Pactul oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor care îi sufocă economia, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear.

The post Parisul condamnă lansarea unei rachete iraniene în mijlocul negocierilor despre programul nuclear appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code