Economice

Peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost generate la nivel global, în 2021(analiză)

„Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalţi şi pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulţi dintre noi deţin atât calculatoare cât şi laptopuri, acasă şi la birou. Apar procesoare mai puternice, aplicaţii şi softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulţi dintre noi vor să ţină pasul cu tehnologia şi îşi cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. Cererea pentru producţia de noi echipamente creşte în pas cu tehnologia, însă nu toţi consumatorii ştiu ce se ascunde în spatele acestei producţii în masă. Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanţe chimice şi apoape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Şi să ţinem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător”, a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei.

Conform datelor centralizate de Global Waste Monitor, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), de peste 57,4 milioane de tone.

„Odată ce nu le mai folosim, deşeurile nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ci oferite spre centre de reciclare specializate în DEEE-uri. Doar acolo ele sunt dezasamblate corect şi sunt sortate componentele ce pot fi reutilizate la fabricarea de noi astfel de produse, susţinând astfel economia circulară. În caz contrar, calculatoarele şi laptopurile ieşite din uz ajung să fie arse şi să polueze aerul şi solul cu substanţe chimice periculoase. Trebuie să conştientizăm că anual peste 57 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt generate în fiecare an, iar doar 17% dintre acestea ajung în centrele de reciclare”, a menţionat Pocol.

Analiza Respo DEEE relevă faptul că, anual, se produc peste 300 de milioane de calculatoare şi laptopuri, respectiv un miliard de telefoane mobile, iar consumatorii obişnuiesc să înlocuiască modelele deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani. „Din păcate, produsele vechi nu sunt oferite altor consumatori pentru a fi utilizate în continuare şi ajung, de multe ori, abandonate în mediul înconjurător ori aruncate la gunoiul menajer, în loc să fie colectate şi oferite spre reciclare (…) dacă am fi mai cumpătaţi în a cumpăra atât de des noi produse IT&C şi dacă le-am oferi spre utilizare ori reciclare pe cele ieşite din uz, am contribui într-un mod semnificativ la diminuarea poluării mediului înconjurător. Asta, deoarece fabricarea de noi astfel de produse necesită milioane de tone de apă, tone de substanţe chimice sau combustibili fosili, precum şi noi resurse de componente rare ce sunt din ce în ce mai greu de găsit şi exploatat”, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil.

În ceea ce priveşte materialele folosite în fabricarea computerelor şi echipamentelor electronice, acestea sunt mai multe tipuri de plastic, metal, sticlă şi metale preţioase. Astfel, de exemplu, placa de bază este fabricată, în mare măsură, din metale preţioase precum cuprul, argintul şi aurul. De asemenea, cablurile care conectează diferitele componente ale laptopului sau computerului sunt fabricate din materiale conductoare (cupru), un material uşor reciclabil, dar o resursă finită, „ceea ce înseamnă că este esenţial să îl reciclăm cât mai mult posibil”.

Totodată, până la 7% din aurul lumii este conţinut, în prezent, în deşeurile electronice, cu o sută de ori mai mult aur într-o tonă de deşeuri electronice decât într-o tonă de minereu de aur. Cu doar 17,4% din deşeurile electronice reciclate în 2021, multe metale preţioase, cum ar fi aurul, argintul, cuprul şi platina, au fost aruncate sau arse în loc să fie colectate şi refolosite.

Statisticile Asociaţiei Respo DEEE arată că mai mult de 50% din amprenta totală de carbon a computerului/laptopului este generată în procesul de fabricaţie.

Pe de altă parte, reciclarea unui milion de laptopuri poate economisi suficientă energie pentru a alimenta 3.500 de case/an şi se pot crea 296 de locuri de muncă în plus/an pentru fiecare 10.000 de tone de deşeuri de computere procesate.

Asociaţia Respo DEEE precizează că, în România, cei care vor să se recicleze computerele şi laptopurile ieşite din uz, le pot preda gratuit spre centrele de reciclare echipamente electrice şi electronice.

Persoanele interesate pot suna la numărul verde 0800 800 219 sau online pe www.respo.ro şi vor fi ghidate spre cel mai apropiat centru de reciclare a DEEE sau un colector va sosi la adresa menţionată pentru a ridica gratuit produsele ce urmează a fi predate spre centrele de reciclare.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code