Economice

Petrom a început să importe gaze din Bulgaria, pe la Giurgiu – surse

Petrom importă gaze din Bulgaria în luna octombrie, iar gazul este destinat consumului pieței interne, potrivit unor surse din piața de energie.

Potrivit datelor ENTSO-G, azi, importurile fizice au crescut în ultimele zile prin acest punct, ajungând la nivelul de 17 GWh. La ora redactării acestei știri, și datele operatorului rețelei naționale de gaze, Transgaz, arată importuri prin punctul Ruse-Giurgiu, de doar 700.000 de metri cubi pe zi însă – circa 7,4 TWh.

Potrivit surselor noastre, Petrom importă gaze de la un trader – nu am aflat sursa gazelor, daca este doar rusesc sau și azer, iar compania petrolieră a rezervat capacitate pe conductă pînă la finalul acestei luni, lucru confirmat și de datele ENTSO-G, care arată o capacitate fermă rezervată, de 6,5 GWh pe zi, până la finalul acestei luni. Nu se știe ce se va întâmpla însă după 1 noiembrie – nu există capacitate rezervată pe această conductă, până acum.

Importul nu este foarte mare – prin comparație, ieri, prin punctul “tradițional” Kardam-Negru Vodă s-au importat circa 90 GWh de gaze (o parte se re-exportă, în Ungaria), dar este totuși ceva în condițiile în care cererea explozivă de gaze a dus la creșterea prețurilor pentru gaze cu livrare în sezonul rece la maxime istorice.

Pe de altă parte, Petrom este obligată să recurgă la importuri. A ajuns cel mai important furnizor de gaze pe piața cu amănuntul (31,7% cotă, în iunie 2021, date ANRE) dar producția sa de gaze este în scădere accentuată. Declinul raportat de companie a fost de 9%, pentru producția de gaze, în primul semestru al acestui an, comparativ cu primul semestru al anului 2020.

 

The post Petrom a început să importe gaze din Bulgaria, pe la Giurgiu – surse appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code