Economice

Petrom a scumpit din nou carburanții. Motorina a sărit pragul de 8 lei pe litru

Petrom a scumpit motorina vândută în stațiile proprii cu zece bani pe litru, potrivit datelor consultate de noi, în timp de prețul benzinei a rămas nemodificat. Astfel, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa astăzi un preț al motorinei standard de 8,o8 lei/litru, în timp ce benzina standard a rămas la 7,73 lei/litru.

Este a treia majorare de preț din ultima perioadă, după două majorări succesive de câte cinci bani pe litru, ieri și în week-end-ul care a trecut. Prețul benzinei a fost însă menținut.

După această creștere, motorina a ajuns să coste peste opt lei pe litru chiar și în stațiile Petrom care erau tradițional mai ieftine în București. Nivelul este mai mare decât cel de acum două săptămâni, din seara în care s-a iscat isteria legată de creșterea prețurilor, care a condus la cozi în benzinării. Atunci, motorina și benzina fuseseră scumpite, la Petrom, până la nivelul de 7,99 lei/litrul.

Scumpirile din ultimele zile, în total 20 bani pe litru la motorină, nimic încă la benzină, vin după o perioadă de trei zile consecutive de ieftiniri, în care prețurile scăzuseră cu 25 de bani pe litru.

Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depin în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă  componente locale – costuri logistice și operaționale nivelul salarizării, etc.

După un declin abrupt al prețului petrolului, de la 130 la 98 de dolari pe baril, cotațiile a început însă să urce din nou de o săptămână, așa că azi barilul de petrol Brent se tranzacționa la 116 dolari. Majorarea are drept cauza, de data asta, informația potrivit căreia Uniunea Europeană ar dori să impună un embargou asupra livrărilor de țiței rusesc. În plus, în piață există un deficit de motorină, lucru pe care îl vom detalia într-un text ulterior.

Petrom este liderul pieței carburanților din România, cu o rețea de circa 400 de stații operate sub acest brand la nivel național.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code