Economice

Piaţa IFN-urilor mici creşte din migrarea clienţilor din bănci, prin refinanţare. Circa 30 de societăţi de micro-credite strâng o piaţă de peste 1,3 miliarde de lei

Potrivit unei analize făcute de Simplu Credit, una din IFN-urile independente mici de top, aceste societăţi de micro-credite, înscrise în Registrul Special al BNR şi care nu au în spate multinationale cu linii de finanţare bancare, gen Unicredit Consumer Financing IFN sau Agricover IFN, care se bazează pe linii de credit de la BERD şi are în spate un mare grup de firme din sectorul agricol, sunt în număr de 30. În 2021 au format o piaţă a împrumuturilor de valoarea mică de peste 1,3 miliarde de lei, într-o piaţă total a IFN-urilor, conform datelor BNR, de 38 de miliarde de lei.

„Deşi mică şi percepută ca o piaţă cu produse scumpe, dobânzi şi DAE mai mari decât cele bancare, dar şi riscuri pe măsură, piaţa IFN-urilor independente este una efervescentă care a înregistrat în 2021 o creştere de 20% faţă de 2020, peste nivelul total al IFN-urilor, de 8%. Şi în 2022 ne aşteptăm la creştere pe această piaţă, chiar dacă nu în acelaşi ritm, dar oricum nu foarte mult sub 20%”, a declarat Mircea Lupu, General Manager Simplu Credit.

De unde vine această creştere pe o piaţă unde produsele de finanţare sunt mai permisive, dar şi mult mai scumpe? Cea mai mica dobândă, şi aceea practicată pentru clienţii buni platnici este de 39%. „circa 20% dintre clienţii noştri sunt clienţi fideli care pendulează între sistemul bancar şi finanţările prin IFN sau din refinanţări ale unor credite contractate la IFN-uri mult mai scumpe ca noi, aşa numitele credite până la salariu. Am refinanţat chiar 8-10 credite ale aceluiaşi ins, într-un singur împrumut mai uşor de rambursat. Digitalizarea in general ajuta la cresterea experientei clientilor dar poate de asemenea in anumite cazuri facilita procesul de accesare a mai multor credite în acelaşi timp şi, implicit majora peste puteri gradul de îndatorare al clientului să fie mult mai permisiv”, subliniază Lupu. Astfel, 40% din creditele acordate de Simplu Credit anul trecut au fost astfel de refinanţări.

Clienţii Simplu Credit sunt în proporţie de 30% persoane juridice şi 70% persoane fizice. Din cauza schimbării condiţiilor de risc de pe piaţa economică bancară, mulţi clienţi bancabili, în special din zona IMM-urilor apelează pe termen scurt la refinanţări sau completări ale unor linii de credit bancare prin credite de la IFN-uri independente.

De asemenea, perspectiva înmulţirii creditelor neperformante fac ca băncile să fie mai rigide decat un IFN  („mai catolice decât papa”) în momentul aprobării unui credit, ceea ce face ca mulţi clienţi bancabili să nu obţină integral de la bănci sumele necesare continuării activităţii sau raspunsul intrazie asa de mult incat nu se mai justifica finantarea.

Mircea Lupu arată că împrumuturile pentru persoane juridice oferite de compania sa sunt până în 500.000 de euro pe o perioadă de cinci ani. Dobânda este de 2% pe lună sau 24% pe an, împrumutul fiind structurat ca un fel de credit punte pe care IMM-ul îl poate folosi până la clarificarea situaţiei cu banca.

În ultimii trei ani, IFN-ul a raportat constant profit net cuprins între 1 milion şi 2,6 milioane de lei, în funcţie de an. „În semestrul I din 2021 am avut venituri din creditare de 8,3 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, precizează Mircea Lupu. Simplu Credit este o instituție financiară nebancară aflată în top 10 jucători pe piața IFN-urilor independente din România, specializate in credite de consum, din punct de vedere al activelor. Compania a fost înființată în 2007 și este înscrisă în Registrul Special al Băncii Naționale a României, fiind reglementată si supravegheata de către aceasta. În cei 15 ani de activitate, Simplu Credit a finanțat peste 11.000 de clienți, persoane fizice și juridice deopotriva, numărul de credite acordate depășind 12.500. Rețeaua de agenții a companiei include 11 unități în 5 orașe: București, Ploiești, Brașov, Pitești, Sibiu şi Constanţa.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 27 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code